vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Zomerschouw definitief van de baan

26 januari 2017 (door AalburgNet)

REGIO - Het invoeren van een zomerschouw in het Land van Heusden en Altena, alsook in de Oostwaard, gaat definitief niet door. Het dagelijks bestuur van Waterschap Rivierenland heeft hiertoe besloten. De actie uit het maatregelenpakket die waterschap en de ZLTO opstelden naar aanleiding van de wateroverlast in augustus 2005, kon in het gebied op te weinig draagvlak rekenen. Het waterschapsbestuur ‘betreurt’ het dat het invoeren van de zomerschouw in de praktijk niet haalbaar blijkt.

Om regenbuien op te vangen moeten sloten in de polders de juiste diepte hebben en mag er niet teveel begroeiing staan. Voor de kleinere poldersloten, de zogeheten B-watergangen, zijn eigenaren van aangrenzende percelen hier verantwoordelijk voor. Eens per jaar maken zij ‘hun’ deel van de watergang schoon. Dat gebeurt nu in het najaar, wanneer de gewassen van het land zijn. Door dit ook in de zomer te doen, wanneer meeste extreme buien over het algemeen vallen, wordt de afvoercapaciteit van deze watergangen op een goed moment geoptimaliseerd en is er meer ruimte om de piekbuien op te vangen. De zomerschouw zou dus een extra onderhoudsronde geweest zijn.

Twijfels 
Via een inspraakprocedure werd het draagvlak voor het invoeren van een zomerschouw bij inwoners in het gebied getoetst. Dat leverde ruim dertig acties op, waarbij twee door respectievelijk tweehonderd en twintig personen zijn ondertekend. Op basis hiervan deed het waterschap nadere verkenningen. Zowel betrokken gemeenten als de agrarische sector bleken twijfels te hebben bij de effectiviteit van de maatregel.

Andere maatregelen
De uitvoering van andere maatregelen om wateroverlast als gevolg van piekbuien in de toekomst te beperken, is in volle gang. Het extra baggeren van het Traject Peerenboom - Schenkeldijk is gestart. De inspecties van verschillende duikers zijn uitgevoerd en het vervangen van duikers is in gang gezet en deels al uitgevoerd. Hierdoor is er meer ruimte om regenwater af te voeren. Het vervangen en automatiseren van vijf stuwen in het gebied staat gepland voor het voorjaar van 2017. Daarnaast is de ZLTO gestart met een bodemproject gericht op bodemverdichting, bodemleven en het lage organische stofgehalte in de bodem. Ook wordt er binnen de afdeling Altena Biesbosch gewerkt aan meer bewustwording voor de noodzaak van perceelverbetering.

(Foto Aalburg.Net)

Lees meer over:

waterschap wateroverlast
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.