vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

17 bibliotheekboeken gedumpt in sloot Dulve

19 januari 2017 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - Dat op Dulve al langer allerlei rommel gedumpt wordt, is al even bekend. Boeken zaten daar nog niet eerder bij. Vanmorgen (19-1) vond een voorbijganger maar liefst zeventien bibliotheekboeken in de sloot die grenst aan de waterzuiveringsinstallatie aldaar.

De dader had kennelijk niet stilgestaan dat boeken op een bevoren sloot niet zinken en dat zijn (of haar) daad dus voor iedereen zichtbaar is. Zo trof een buurtbewoner de boeken aan en viste deze van het ijs. Diverse exemplaren zaten vastgevroren en zijn, behalve vochtig, zwaar beschadigd.

Een tweede voorbijganger sprak, bij het zien van de gedumpte boeken, verontwaardigd: 'Wie doet nu zoiets. Dit is belachelijk en is pure baldadigheid.' 

Afgeschreven
Bij nadere inspectie blijkt het om 'afgeschreven' boeken te gaan die in de bieb gratis kunnen worden meegenomen door wie dat wil. Een dader zal daarom lastig te achterhalen zijn. En waarom de boeken bijvoorbeeld niet 'gewoon' in de papierkliko zijn gedumpt als ze uitgelezen zijn, blijft een raadsel. De tweedehandsboekenverkoop bij Wijkenstein zou met de boeken ook blij geweest zijn.

De vinder van de boekenstort gaf aan de vondst van de zeventien boeken toch bij de bibliotheek te melden. Het gaat om titels als 'Leven als Gort in Frankrijk'van Ilja Gort, 'Kussen en Krullen' en 'Het pijnboek' van James Dillard, het Schaatsboek voor jong en oud en dergelijke meer. De gedumpte boeken komen uit de bieb Giessen, Sleeuwijk en Wijk en Aalburg, aldus de labels op de kaften.

Baldadigheid
Bibliotheek Altena laat naar aanleiding van deze dumppartij via een woordvoerster weten: 'Dit is triest maar het is overigens al een poos aan de gang. We hadden ook al maatregelen genomen. Voor zover mogelijk. Eerst lagen de afgeschreven boeken in de hal zoals bij al onze bibliotheken. In Aalburg liggen deze nu in de bibliotheek. Met de gedachte dat het nu iets minder anoniem is om deze boeken mee te nemen. Wij vermoeden baldadigheid van de schooljeugd. Dit gebeurt alleen in Aalburg en niet in de andere kernen. Er zijn daar ook boeken in tuinen gegooid. Bij mensen in de Perzikstraat in Wijk en Aalburg werden boeken in de brievenbus gestopt. Deze mevrouw heeft met de bieb gebeld, waarop we actie ondernomen hebben. Naar nu blijkt zonder het gewenste resultaat.' 

De bibliotheek betreurt ook het laatste voorval zeer: 'De bieb bied excuses aan voor de overlast.'

(Foto's Aalburg.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.