vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Andelsch Broek krijgt waterbergingsgebied van 7 hectare

18 oktober 2016 (door AalburgNet)

AALBURG - Waterschap Rivierenland reaiseert in het Andelsch Broek een waterbergingsgebied met een oppervlakte van 7 hectare. Andelsch Broek ligt ten noordwesten van de Lage Oldersdijk en het Eendenveld. Deze aanleg leidt tot verbetering van de waterhuishouding waardoor wateroverlast voor nu en in de toekomst voorkomen zal worden. Bovendien wordt het gebied een paradijsje voor de modderkruiper.

Ook wordt het zuidelijke deel van de in te richten waterberging afgegraven in verband met het zogenaamde 'nat schraalland”. Water bovenop dit peil wordt gezien als berging. Dit zuidelijk gebied wordt ingericht als leefgebied voor de grote modderkruiper.

Doelen
Met de uitvoering van dit project realiseert Waterschap Rivierenland een aantal doelen:

  • Natura 2000 instandhoudingdoelstellingen (behoud omvang en kwaliteit leefgebied) voor de bittervoorn en de kleine modderkruiper;
  • Natura 2000 instandhouding- en uitbreidingsdoelstelling voor de populatie grote modderkruiper;
  • Natuurbeheertypen van de provincie Noord-Brabant: Vochtig hooiland, Nat schraalland, haagbeuken- en essenbos, moeras;
  • Verdrogingbestrijding in Pompveld en Andelsch Broek, beide zijn aangewezen als Natte Natuurparel, inclusief verbeteren waterkwaliteit;
  • Realisatie van een waterbergingsgebied (ca. 7 ha, 21.000m3 bergingscapaciteit).

Ook wordt aandacht besteed aan cultuurhistorische- en archeologische waarden in het gebied en de voorwaarden die door beleid en regelgeving worden opgelegd. Aldus Waterschap Rivierenland.

(Archieffoto polderlandschap)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.