donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Veense vuilstort slokt nog eens drie ton extra op

27 mei 2016 (door AalburgNet)

VEEN - Aalburg heeft nog eens 305.000 euro nodig voor de verdere sanering van de voormalige Veense vuilstort. Dat blijkt uit een voorstel dat wethouder Van der Hoeven naar de raad heeft gestuurd. Dat geld is nodig om het project Waterfront De Veene goed te kunnen afronden. Eerder werd al een tegenvaller van 200.000 euro genoteerd, Nu dus nog eens 305.000 euro. De aanvankelijke begroting stond op 57.000 euro. Totaal lijken de kosten dus op te lopen naar 562.00 euro.

Het werk werd eerder (20 april)  tijdelijk stilgelegd toen bleek dat er een grotere verontreining van grond werd aangetroffen dan was voorzien. Nu stoppen is geen optie, dat zou uiteindelijk meer geld kosten dan volledig saneren. Afhaken zou Aalburg naar verwachting 4,2 miljoen euro kosten, mede gelet op te verwachten schadeclaims.

Saneren
Het volledig saneren van de voormalige vuilstort is voor zowel gemeente als planontwikkelaar (BVK2) een voorwaarde om te komen tot de realisatie van het woningbouwplan Waterfront De Veene. De gemeente mag deze grond alleen verkopen voor woningbouw indien deze grond daarvoor ook daadwerkelijk geschikt is. Voordat het bouw- en woonrijp maken kan starten, dient de vuilstort te worden gesaneerd. Deze uitvoerende werkzaamheden houden dus nauw verband met elkaar.

Kosten
Verdere vertraging van de sanerinqswerkzaarnheden heeft tot gevolg dat de werkzaamheden van het bouw- en woonrijp maken van het plan Waterfront
De Veene ook pas later kunnen starten en daarmee niet vóór het hoogwaterseizoen (15 oktober 2016) kunnen worden uitgevoerd. Tijdens het hoogwaterseizoen is het namelijk niet wenselijk om werkzaamheden in de uiterwaard uit te voeren omdat bij hoogwater alle materieel opgeruimd moet worden en alle losse bouwstoffen moeten worden afgedekt. Daarnaast is het in deze periode niet meer toegestaan om in de beschermingszone van de dijk (graaf)werkzaamheden te verrichten. De kosten van uitstel van de sanering worden geraamd op ongeveer 900.000 euro

De kosten worden gedekt door een subisidiebijdragen vanuit de provincie (85.000 euro) en 50.000 wordt bijgeleg door de projectontwikkelaar. De geemnte moet dan nog in de buidel tasten voor 170.000 euro. Het gaat dus om 305.000 euro extra die bovenop de eerdere kostenramingen komen.
Wethouder Van der Hoeven: 'Alle scenario 's afwegende zijn wij van mening dat het uit financieel en maatschappelijk oogpunt noodzakelijk is om het project te continueren. Bij een positief besluiten vanuit de gemeenteraad worden de saneringswerkzaamheden zo spoedig mogelijk hervat. Aldus het voorgenomen plan.

  • KLIK hier voor het volledige raadsvoorstel.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.