vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Waterschap wil ook zomerschouw invoeren

25 april 2016 (door AalburgNet)

REGIO - Waterschap Rivierenland is van plan om in het Land van Heusden en Altena en de Oostwaard een zomerschouw in te voeren. Dit voornemen komt voort uit de adviesnota van de stuurgroep Wateroverlast landelijk gebied, door het waterschap en ZLTO in het leven geroepen na de wateroverlast op 30 en 31 augustus vorig jaar. Onder leiding van de stuurgroep werd onderzocht hoe wateroverlast als gevolg van hevige piekbuien in dit gebied beperkt kan worden. Het invoeren van een zomerschouw kwam als kansrijke maatregel naar voren.

Om regenbuien op te vangen moeten sloten in de polders de juiste diepte hebben en mag er niet teveel begroeiing staan. Voor de kleinere poldersloten, de zogeheten B-watergangen, zijn eigenaren van aangrenzende percelen hier verantwoordelijk voor. Eens per jaar maken zij ‘hun’ deel van de watergang schoon. Dat gebeurt nu in het najaar, wanneer de gewassen van het land zijn. Door dit ook in de zomer te doen, wanneer meeste extreme buien over het algemeen vallen, wordt de afvoercapaciteit van deze watergangen op een goed moment geoptimaliseerd en is er meer ruimte om de piekbuien op te vangen. De zomerschouw geldt dus als een extra onderhoudsronde.

Inspraakprocedure
Het voornemen van het waterschapsbestuur om in het land van Heusden en Altena en de Oostwaard structureel een  zomerschouw in te voeren, wordt vanwege het nieuwe karakter van deze maatregel via een inspraakprocedure voorgelegd aan inwoners van het gebied. Het voorstel is om met ingang van 16 juli de zomerschouw in te voeren waarbij komende zomer wordt beschouwd als proefjaar/overgangsjaar. De inspraaktermijn start dinsdag 26 april en loopt tot en met maandag 6 juni. De officiële bekendmaking staat, inclusief bijbehorende informatie op Overheid.nl.

Meer informatie over de aanpak van wateroverlast staat op de website van waterschap.

(Foto: Hoogwatersituatie in Aalburg augustus 2015 - Foto Aalburg.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.