vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Kosten Aalburg Wielerevent: 5000 euro plus 580 ambtelijke uren

4 juni 2015 (door AalburgNet)

AALBURG - Onlangs verzocht de SGP het Aalburgs college van B&W inzicht tegeven in alle kosten die voor rekening van de gemeente kwamen voor het Wielerevenement zoals dat  op 9 mei werd georganiseerd. De SGP wilde niet alleen de directe kosten weten, maar ook de indirecte kosten zoals ambtelijke inzet, vergaderkosten, publiciteitskosten. Dat antwoord is nu gegeven. De kosten komen uit op 5 duizend euro plus 580 ambtelijke uren. De ondersteuning vanuit de gemeente zal de komende jaren verder worden afgebouwd en in de toekomst zoveel mogelijk beperkt worden tot faciliterende /adviserende ondersteuning.

De gemeente Aalburg geeft de SGP het volgende ten antwoord: ' Het is negen jaar geleden dat mede op initiatief van burgemeester Buijserd  met een nieuw wielerevenement is gestart in de gemeente Aalburg. Daarvoor is toentertijd een stichting opgericht die met vrijwilligers en ondersteuning van de gemeente de wielerronde met randactiviteiten is gaan organiseren. Dit wielerevenement is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste rondes voor vrouwenwielrennen van Nederland.

Om de (financiële) continuïteit van het evenement te waarborgen is twee jaar geleden met elkaar (Marianne Vos, bestuur en gemeente) afgesproken het wielerevenement breder en anders van opzet te maken. Ook de organisatiestructuur werd veranderd. Kees Noorloos, die vanuit zijn rol als communicatieadviseur al bij het wielerevenement als afgevaardigde vanuit de gemeente betrokken was, werd gevraagd de nieuwe opzet als waarnemend voorzitter te begeleiden.

De activiteiten rondom het wielerevenement werden uitgebreid, rondom de pijlers vrouwen, wielersport, breedtesport en ondernemen, mede met als doel meer sponsors voor het evenement te krijgen. Dat de organisatie met deze opzet de goede weg is ingeslagen blijkt ook wel uit de toename van sponsors en belangrijke financiële ondersteuning  van de twee hoofdsponsors, te weten de provincie Noord-Brabant en Rabobank Altena. Zij onderschrijven het belang van dit evenement.

We willen ons profileren als wielergemeente met  vrouwenwielrennen als onderscheidend vermogen. Daarnaast is het hebben van een topsporter in onze gemeente een voorbeeld voor de breedtesport en de jeugd in deze. Ook moet niet onderschat worden, de effecten die dit heeft op de gezondheidszorg (meer bewegen). Ook willen we hier nog noemen dat de spin-off van de zijde van de inzet en bijdrage van ondernemers (ondernemende vrouw van Altena), kennispoortsessies in participatiehuis enzovoort een prachtige boost geven aan het evenement waar jonge sporters en ondernemers inspiratie uit halen.

Op basis van verantwoording en evaluatie van het evenement is er twee jaar geleden ook in bestuurlijke zin strak gestuurd op de afbouw van het nemen van regie in deze naar veel meer het zijn van facilitator. Dat past ook in de recent vastgesteld Aalburgse Visie waarin sterk gepleit wordt voor het zijn van dienstverlenende overheid en faciliteren van burgerinitiatieven. Wij vonden het echter wel verantwoord om het afgelopen jaar extra ondersteuning te verlenen om het wielerevenement  organisatorisch goed mee weg te zetten.

Ondersteuning gemeente

Voor wat betreft de ondersteuning door de gemeente kunnen we onderscheid maken tussen de kosten door de gemeente, de inzet uren voor opbouw/veiligheid parcours en de ambtelijke ondersteuning door gemeente.

Kosten gemeente
Als gemeentebestuur vinden wij dat de financiële bijdrage aan het evenement zo laag mogelijk gehouden moet worden. Werden de eerste jaren als voorbeeld de kosten voor de ontvangst van genodigden en het voldoende beveiligen van het parcours door de gemeente nog betaald, de laatste jaren worden die kosten door de stichting zelf gedragen.

De kosten die ten laste van de gemeente zijn gekomen kunnen in grote lijnen als volgt worden weergegeven:

publiciteitskosten, representatieve kosten en administratieve kosten (fotokopieerwerk, kantoorbenodigdheden, portokosten, et cetera). Geschatte kosten € 3.000. De kosten zijn ten laste van reguliere budgetten geboekt.

Inzet uren voor opbouw/veiligheid parcours
Voor de opbouw en veiligheid van het parcours wordt, naast de hulp van een groot aantal vrijwilligers, ondersteuning verleend door de afdeling gemeentewerken. De laatste jaren komen de kosten voor onder andere het huren van dranghekken en inhuur extra medewerkers voor het opbouwen van het parcours voor  rekening van de organisatie. Concreet betekent dit dat de uren die de medewerkers van gemeentewerken inzetten voor het parcours en de veiligheid nog voor rekening van de gemeente komen. Aantal uren voor 2015: 280 (inclusief toeslagen)

Ambtelijke ondersteuning door de gemeente
De ambtelijke ondersteuning geschiedt bijna in zijn geheel door de medewerkers van de afdeling communicatie. Er zijn met het stichtingsbestuur inmiddels afspraken gemaakt de komende 2 jaar de inzet van de ambtelijke organisatie verder af te bouwen en te beperken tot faciliterende/adviserende ondersteuning.  Een van de eerste veranderingen is dat er met ingang van het nieuwe seizoen een voorzitter van buiten de gemeentelijke organisatie komt. Ook zullen er meer bestuursleden/vrijwilligers gezocht worden die taken over kunnen nemen die nu nog door de ambtelijke organisatie worden verricht.

Dit jaar is nog een junior ondersteuner ingezet om de ambtelijke organisatie te ondersteunen, met name op het gebied van de veiligheid en inzet van verkeersregelaars. Ook dat zal in het vervolg  door vrijwilligers overgenomen moeten worden. Een goede structuur is hiervoor nu opgezet. Aantal uren inhuur: 325. Kosten € 5.000. Schatting aantal uren 2015 afdeling communicatie: 300 uur.

Visie
Het nieuwe college van B&W heeft in 2014 aangegeven dat zij sturen op een verdere afbouw van de ondersteuning door de gemeente. De terugtredende overheid is daar een van de argumenten voor. Om de taken en zaken zorgvuldig over te dragen is gekozen voor een geleidelijke afbouw. Enerzijds biedt dit de organisatie de gelegenheid om de verantwoordelijkheid volledig naar zich toe te trekken en anderzijds is het realistischer. Daar waar de gemeente een evenement gestart is en het tot een visitekaartje van Aalburg behoort, moet ook op gemeentelijke steun/inspanning gerekend kunnen worden. Wij streven naar maximaal 400 uur ambtelijke inzet. Dit willen we dan ook in de komende periode gaan bereiken.

Samenvatting

  1. De gemeentelijke bijdrage voor 2015 als volgt is geweest:
  • Gemaakte kosten door de gemeente € 3.000.
  • Junior ondersteuner € 5.000.
  • Uren inzet ambtelijke organisatie voor parcours en veiligheid  280 uur.
  • Uren inzet ambtelijke organisatie algemene ondersteuning 300 uur.

De ondersteuning vanuit de gemeente zal de komende jaren verder worden afgebouwd en in de toekomst zoveel mogelijk beperkt worden tot faciliterende /adviserende ondersteuning.'

Lees meer over:

sgp college wielerevenement kosten
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.