donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Millennium werkgroep Aalburg blijft na zes jaar onverminderd actief

9 januari 2015 (door AalburgNet)

AALBURG - In 2000 werd de Millenniumverklaring, als basis voor de geformuleerde millenniumdoelen, unaniem door de VN-lidstaten aangenomen. Deze verklaring had een doorlooptijd tot 2016.

Voor de gemeenteraad van Aalburg was dit de grondslag om zich in 2009 uit te roepen tot 146ste Millenniumgemeente van Nederland. Om uitvoering te geven aan dit raadsbesluit werd een gemeentelijke werkgroep ingesteld die ervoor koos om drie van de 8 millenniumdoelen nadrukkelijk onder de aandacht van de inwoners te brengen. Het betreft millenniumdoel 2: gelijke onderwijskansen voor meisjes en jongens; millenniumdoel 7: het streven naar een duurzame samenleving en millenniumdoel 8: zorgen voor eerlijke handel.

Activiteiten
In de afgelopen vijf jaar dat de werkgroep nu actief is zijn er diverse activiteiten ontwikkeld en heeft de werkgroep deelgenomen aan diverse lokale activiteiten. De belangrijkste zijn:

1. de start van deelname aan de wereldarmoede dag samen met de Voedselbank Altena;
2. deelname aan Aalburg rond;
3 Ondersteuning aan een project in Kenia bij het opzetten van een zelfvoorziend ontwikkelingsproject;
4. Het instellen van een duurzaamheidsprijs voor de Meest Verantwoorde Ondernemer in Aalburg;
5. Het realiseren van een watertappunt in de gemeente waarmee in een derde wereldland ook een tappunt wordt gerealiseerd.

Daarnaast werden lokale acties incidenteel ondersteund en worden de inwoners van het bovenstaande zoveel als mogelijk bewust gemaakt.

MVO prijs
Ook in 2014 werd de jaarlijkse duurzaamheidprijs weer uitgereikt. Op 16 december jl maakte, voorafgaande aan de opiniërende vergadering, Jenneke Komejan de meest verantwoorde ondernemer 2014 bekend. dat was boekwinkel ’t Schrijvertje uit Veen.
Deze ondernemer heeft het initiatief genomen om alle verpakkingen van de leveranciers alleen uit karton te laten bestaan wat gerecycled wordt. Geen plastic verpakkingen dus meer. Ook reductie in het vervoer heeft Pieter Duijzer, eigenaar van de boekwinkel, weten te realiseren.
De winkel is met de modernste technieken geïsoleerd. Ook het stroomverbruik is gereduceerd en is inmiddels LED-verlichting aangebracht.
Reden te over om ’t Schrijvertje de prijs voor de Meest Verantwoorde Ondernemer 2014 toe te kennen.

Activiteiten
Ook in 2015 blijft de millenniumwerkgroep actief. Het watertappunt zal in mei in gebruik worden genomen. Hierover zal nog nadere informatie volgen. De projecten in Burundi (weeshuis en bakkerij) Kenia en Serieus Request blijft de millenniumwerkgroep ondersteunen.
De deelname aan de wereldarmoededag 2015 wordt gecontinueerd. Bezien wordt of een project inzamelen oude mobieltjes kan worden gestart en de krant Samsam aan basisscholen wordt ook dit jaar nog verspreid. De duurzaamheidprijs voor de meest verantwoorde ondernemer zal ook in 2015 weer beschikbaar worden gesteld.

Daarnaast blijft de millenniumwerkgroep zoeken naar andere projecten die de nodige steun verdienen. Op deze wijze wordt namens de gemeente de millenniumdoelen zoveel als mogelijk, met de beperkte middelen die voorhanden zijn, ingevuld.
Na 2015: In 2015 lopen de millenniumdoelen af. De werkgroep heeft echter de intentie ook na 2015 actief de inwoners bewust te maken van de diverse doelstellingen op deze terreinen. Er ligt nog voldoende terrein braak om de inwoners bewust te maken van de doelstellingen die in 2009 gekozen zijn. De werkgroep ziet in het realiseren van de doelstellingen een sleutelrol voor zichzelf weggelegd. In een volgende publicatie zal hierover uitvoeriger worden geschreven.

Interesse
Spreken de doelstellingen u aan en heeft u interesse om de millenniumwerkgroep hierbij te ondersteunen, neem eens contact op met Ery W. Kooi, telefoon 0416-698704 of via de mail e.kooi@aalburg.nl. Ook u kunt dan een bijdrage leveren aan de achterstanden die in de wereld bestaan.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.