zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Naterop teleurgesteld over procesgang: 'Het duurt te lang'

13 oktober 2014 (door AalburgNet)

AALBURG - Burgemeester Fons Naterop gaf vanmiddag (13-10-2014) een verklaring uit aan de verzamelde pers over het de gebeurtenissen rond de jaarwisseling in Veen. Op het Aalburgse gemeentehuis besprak hij de gang van zaken aan de hand van een aantal punten.

De burgervader verlaarde teleurgesteld te zijn over het verloop van de procesgang. Deze wordt pas volgend jaar weer hervat. 'Ik vind dat dit niet kan. Het al dan niet terecht opgepakt zijn, blijft  door het uitblijven van de rechtszitting te lang boven de markt hangen. Het was beter geweest als er in februari of maart al een zitting zou zijn geweest. Betrokken personen hebben recht op helderheid.'

Over de aanpak zei hij: 'De aanpak van de politie toe was gerechtvaardigd. Of het proportioneel is geweest moet de rechter bepalen.' Naterop realiseerde zich dat veel mensen dit zo niet gewild hebben. We betreuren zeer dat dit jongeren en hun ouders is overkomen. Wat er gebeurd is, had niet mogen gebeuren. De ketting van acties leidde tot de massale aanhouding. Maar een wrak op de openbare weg in brand steken,blijft een ernstige overtreding.' Hij nam afstand van de wijze waarop diverse media de woongemeenschap in Veen heeft weggezet. Desalniettemin wil hij ruimte blijven geven aan een oud- en nieuwviering die past bij Veen. 'Wel binnen de kaders hoe we als samenleving met elkaar omgaan.' Maar de escalatiespiraal moet doorbroken worden, meent Naterop.

Vertrouwen
De burgervader gaf aan met een vijftiental boze jongeren en ouders te hebben gesproken. Ook met andere vertegenwoordigers uit de gemeenschap en 'deskundigen. Ik ben er van overtuigd dat we samen tot een goede oplossing kunnen komen.

Tot slot sprak hij de 'ingezette lijn' vast te houden. 'Eén escalatie brengt mij daar niet van af. Ook weet ik mij gesteund door de gemeenschap. Samen met het Comité Oud en Nieuw organiseren we og een besloten bijeenkomst in het Dorpshuis om in gesprek te komen met de Veense gemeenschap.' Ook de poltiie zal daarbij zijn. Naterop riep iedereen op mee te denken over vormen van de-escalatie. 'Het is een verantwoordelijkheid van iedere burger om die handschoen op te pakken. Ik heb het vertrouwen dat we het vuur in de harten van de Veense samenleving in goede banen kunnen leiden.'

Onderstaand de video met de ruim twaalf minuten durende verklaring van de burgemeester, ter beschikking gesteld door de gemeente Aalburg.

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.