vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Advies PA aan benadeelden Poldergate: 'Ga in hoger beroep'

11 oktober 2014 (door AalburgNet)

AALBURG - Aalburg heeft een heuse affaire: Poldergate. Zo lijkt het althans. Bewoners in de Aalburgse villawijk kochten huizen met garantie op Polderzicht. Ondanks toezeggingen worden er waarschijnlijk toch woningen in de aangrenzende polder gebouwd nu het bestemmingsplan werd goedgekeurd. Resultaat: Huizenzicht in plaats van wijdse verten... De bewoners voelen zich bekocht en zijn boos.

Na de ChristenUnie denkt nu ook Progressief Altena - beiden tegenstemmers - er hardop het zijne van. Bewindslieden moeten hun bevoegdheden niet gebruiken door plooien recht te strijken, maar deze juist aan de kaak te stellen, oordeelt PA snoeihard. Eerder liet wethouder Prosman weten niets te kunnen doen voor de gefrustreerde bewoners. Hij had weliswaar begrip, maar sprak: 'Het is een zaak tussen hen en de projectontwikkelaar, oordeelde hij.
De politiek bestempelt dit handelen als 'onbetrouwbaar.' Dat wilde Prosman tijdens een uitzending van Oké Magazine nou ook weer niet: 'Dan moeten we dit bekijken.'

Het bestemmingsplan Polderzicht werd als gesteld eerder door de raad vastgesteld met tegenstemmen van ChristenUnie en Progressief Altena (PA). Voor de omwonenden die zich door dit besluit benadeeld voelen resteert de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de Raad van State. Aldus Kees de Waal namens zijn partij.

Vraagtekens
De Waal: 'Op zich is het natuurlijk niet uitzonderlijk dat de meningen bij een dergelijk raadsbesluit verdeeld zijn, maar de argumenten van de voorstanders waren in dit geval wel heel opvallend. Zo werden er door de SGP halfslachtige beschuldigingen geuit tegen de betreffende projectontwikkelaar en werden er vraagtekens gezet bij een (eventuele) toekomstige samenwerking.
Een zwaktebod, bovendien werden hiermee ook (vorige) colleges impliciet beschuldigd van onzuiver handelen. Dit bestemmingsplan is immers het resultaat van onderhandelingen tussen een projectontwikkelaar en een college. En ook al is er tijdens die onderhandelingen van alles aan elkaar beloofd; het blijft uiteindelijk de gemeenteraad die het bestemmingsplan goed zal moeten keuren. In het duale stelsel zijn deze bevoegdheden immers keurig gescheiden: de een (college) stelt een bestemmingsplan op en de ander (gemeenteraad) kan daar onafhankelijk ja of nee tegen zeggen.

Onbetrouwbaar
Meerdere fracties stemden vóór het voorstel met als argument dat ze anders “bestuurlijk onbetrouwbaar” zouden handelen. Het tegendeel is echter het geval: Het is naar de samenleving toe bestuurlijk onbetrouwbaar als raadsleden hun bevoegdheid gebruiken om plooien uit het verleden glad te strijken in plaats van die aan de kaak te stellen. In mei vorig jaar zijn er door de SGP, tijdens een door hen aangevraagd interpellatiedebat, terechte kritische vragen gesteld over het fenomeen “side-letters”. Één van die vragen aan het college luidde: “Waarom is de raad niet vooraf betrokken bij het opstellen van de side-letters? Immers het wijzigen van bestemmingsplannen is voorbehouden aan de raad!” Stoere taal en een waarheid als een koe, maar hoe kun je als raad dan een jaar later bestuurlijk onbetrouwbaar zijn als je een bestemmingsplan niet goedkeurt?'

(Foto Aalburg.net)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.