vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Deltaprogramma Rivieren moet dijken versterken

8 juli 2014 (door AalburgNet)

AALBURG - Het klimaat is aan het veranderen. Er wordt een flinke toename verwacht van de afvoer in onze rivieren. Tegelijkertijd blijkt dat onze dijken niet zo sterk zijn als we dachten. Om deze problemen aan te pakken wordt vanuit het Deltaprogramma Rivieren gewerkt aan een lange termijnoplossing. In het Deltaprogramma Rivieren wordt door het Rijk is samenspraak met de betrokken provinciën, waterschappen en
gemeenten onderzocht welke maatregelen in de toekomst nodig zijn voor de hoogwaterbescherming en zoetwatervoorziening van de grote rivieren. Deze maatregelen richten zich vooral op dijkverbetering en rivierverruiming. De maatregelen dienen uiterlijk in 2050 te zijn gerealiseerd.

In onze gemeente is gekeken naar maatregelen langs de Bergsche Maas, van Wijk en Aalburg tot en met Drongelen/Meeuwen. Voor de afgedamde Maas heeft het Deltaprogramma geen gevolgen voor hoogwaterbescherming. Inmiddels is een potentiële voorkeurstrategie opgesteld voor de bedijkte Maas. De voorkeurstrategie is via een eerste consultatieronde van december 2013 tot en met februari 2014 tot stand gekomen.

Na het bepalen van de voorkeurstrategie is het Rijk verder gegaan met het bepalen van de resultaten binnen het Deltaprogramma met een hoger abstractieniveau:
- de hoofdpunten uit de vijf deltabeslissingen;
- het advies over het Nederlandse rivierengebied als geheel.
De hoofdpunten uit de vijf deltabeslissingen en het advies over het Nederlandse rivierengebied zijn via een twee consultatieronde in de periode maart tot en met mei tot stand gekomen.

Eerste consultatieronde: voorkeurstrategie bedijkte Maas
De voorkeurstrategie voor de bedijkte Maas betreft een advies vanuit de Maasregio aan Deltaprogramma Rivieren, dat via de Deltacommissaris en de minister in september 2014 terecht komt in de Tweede Kamer.
Via ambtelijke en bestuurlijke bijeenkomsten is onze gemeente goed ingelicht. Naast de ambtelijke en bestuurlijke bijeenkomsten zijn er diverse consultatierondes geweest, waarbij plaatselijke bestuurders de mogelijkheid hebben gehad om hun mening te geven. Gezien de geringe impact op ons grondgebied of onze bewoners is hier beperkt  gevolg aan gegeven.

Wat houdt de voorkeurstrategie bedijkte Maas (Bergsche Maas) in voor Aalburg?
- Voor gehele tracé een dijkversterking en een dijkverhoging van 50 centimeter;
- Voor gehele tracé een zomerbedverbreding van circa 25 meter. De zomerbedverbreding houdt in dat de bestaande uiterwaarden smaller worden.

In een later stadium wordt duidelijk of de inzet van het gereserveerde gebied "De Waarden" (dijkverlegging Drongelen) in het BARRO (besluit algemene regels ruimtelijke ordening) alsnog nodig blijkt te zijn. Hier wordt echter niet van uitgegaan, deze maatregel is ook niet opgenomen in de voorkeurstrategie bedijkte Maas.

Tweede consultatieronde: hoofdpunten uit de vijf deltabeslissingen en het advies over het Nederlandse rivierengebied
De tweede consultatieronde richt zich op resultaten binnen het Deltaprogramma met een hoger abstractieniveau, namelijk:
- de hoofdpunten uit de vijf deltabeslissingen, en
- het advies over het Nederlandse rivierengebied als geheel.

De vijf deltabeslissingen zijn:
1. Veiligheid (nieuwe beschermingsnormen);
2. Ruimtelijke adaptatie (klimaatbestendigheid realiseren via de ruimtelijke inrichting);
3. Zoetwater (voorzieningen voor zoetwaterbeschikbaarheid in droge perioden);
4. Ijsselmeergebied;
5. Rijn-Maasdelta.

Meer informatie over de vijf deltabeslissingen ligt ter inzage bij de griffie.

Betrokkenheid burgers/bedrijven
Bij het opstellen van de voorkeurstrategie en de deltabeslissingen zijn geen individuele burgers maar maatschappelijke organisaties betrokken. De voorkeurstrategie biedt zicht op de richting in hoofdlijnen en tekent alleen de globale contouren van maatregelen, die samen leiden tot voldoende bescherming en ruimtelijke kwaliteit. De uitwerking van deze contouren in plannen die uitgevoerd kunnen worden ligt nog voor ons. Wanneer de Tweede Kamer in september heeft beslist over de hoofdlijnen van de voorkeurstrategie en de deltabeslissingen voor het gehele Deltaprogramma, worden deze beslissingen verankerd in rijksplannen. Dit is in eerste instantie het Nationaal Waterplan. Vanaf 2015 volgen formele inspraakprocedures voor onder meer (de opvolger van) het Nationaal Waterplan, waarbij burgers zienswijzen kunnen indienen.
In de fase waarin de uitvoering wordt voorbereid worden op lokale schaal plannen gemaakt met betrokkenen. Uiteindelijk is bezwaar en beroep tegen deze plannen mogelijk. Als de plannen onherroepelijk zijn, kunnen ze uitgevoerd worden.

Proces en planning
Op 6 maart 2013 is een eerste bestuurlijke consultatie geweest voor het Deltaprogramma Rivieren. In januari 2014 is een eerste consultatieronde voor de voorkeurstrategie gehouden, waaronder bijeenkomsten in Raamsdonksveer (15 januari 2014) en Werkendam (22 januari 2014). In mei 2014 is een tweede consultatieronde geweest. Voor Aalburg zijn er geen wijzigingen ten opzichte van de eerste consultatieronde voor de voorkeurstrategie.

De planning voor het Deltaprogramma is als volgt:
- mei-juni 2014: de landelijke stuurgroep Deltaprogramma stelt het advies voor de te nemen Deltabeslissingen vast;
- september 2014: de Tweede Kamer krijgt de stukken van het Deltaprogramma toegezonden.

Hierna worden de Deltabeslissingen verankerd in rijksbeleid via (de opvolger van) het nationaal Waterplan, vertaald naar wetgeving en naar ruimtelijke en andere operationele besluiten en verordeningen.

(Foto's Aalburg.net)

Lees meer over:

dijken Maas rivier deltaprogramma
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.