vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Toename vliegbewegingen door Luchtmachtdagen

11 juni 2014 (door AalburgNet)

ALTENA - Vliegbasis Gilze-Rijen opent 20 en 21 juni haar deuren voor iets bijzonders: Operatie Luchtsteun. Een evenement dat bezoekers zelf laat ervaren hoe het is om als luchtmachter in te worden gezet voor vrede, vrijheid en veiligheid wereldwijd. Een avontuurlijk dagje uit in de wereld van de Luchtmacht.

Op beide dagen zijn vliegtuigen op de grond en in de lucht te bewonderen. De vliegshow begint om 09.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Tijdens deze dagen, maar ook de dagen voorafgaand aan het evenement vinden op en rondom de vliegbasis intensieve vliegbewegingen plaats.

Dinsdag en woensdag
Op dinsdag 17 en woensdag 18 juni vindt de training plaats van de Air Power Demonstratie. Straaljagers, helikopters en transportvliegtuigen beoefenen het scenario waarmee ze publiek laten zien hoe de Koninklijke Luchtmacht haar toestellen nationaal en internationaal inzet. Deze demonstratie vindt op beide dagen plaats rondom het middaguur.

Woensdag en donderdag
Vanaf woensdag 18 juni verwacht de organisatie de komst van buitenlandse vliegtuigen. Op woensdag 18 (09.00 – 17.00) en donderdag 19 juni (09.00 – 20.00 uur) zijn gedurende de dag generale repetities van deze demoteams gepland. Teams moeten hun vliegshow voorvliegen en de Air Display Director beoordeelt onder meer of ze voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen die we daar in Nederland aan stellen.

Ondernemend Altena
In samenwerking met businessplatform Ondernemend Altena worden ondernemers die zijn aangesloten bij deze netwerkgroep ook dit jaar in de gelegenheid gesteld de netwerk-/werkgeversdag op donderdag bij te wonen.

Dit keer wordt dit evenement door het ServiceCentrum Employer Support Reservisten georganiseerd op Vliegbasis Gilze-Rijen. Ook dit jaar weer voorgaand aan de Luchtmachtdagen. Altijd goed voor veel spektakel. De speciale bijeenkomst voorafgaand aan deze dagen is op donderdag 19 juni aanstaande. Met sprekers uit het bedrijfsleven en van Defensie wordt nagedacht over wat ieder bedrijf tot Twice a Company kan maken.

Holding area’s
Tijdens de Luchtmachtdagen op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni worden vanaf 09.00 uur tot 17.00 uur verschillende vliegshows aaneengesloten gevlogen. Vliegtuigen die inmiddels wel vertrokken zijn maar nog niet hun show vliegen, maken gebruik van holding area’s, waar zij wachten totdat ze moeten verschijnen op de vliegshow. Voor de straaljagers ligt die area op grote hoogte boven het Maas Waalgebied tussen Werkendam, Dussen en Wijk en Aalburg. Voor helikopters zijn de area’s in de nabijheid van Vliegbasis Gilze Rijen ten oosten van Dongen en ten zuiden en zuidwesten van Gilze. Voor de historische vliegtuigen is de area ook ten zuidwesten van Gilze. Voor de transportvliegtuigen van de Air Power Demonstratie zijn de area’s ten zuiden van Strijen, ten westen van Geldermalsen en Zaltbommel en noordwesten van Oss.

Zorgvuldigheid
De vliegshow wordt met de grootste zorgvuldigheid voorbereid, gepland en uitgevoerd. Wettelijke eisen en regelgeving wordt aan alle nationale en internationale deelnemers voorafgaand aan de vliegshow uitgebreid gebrieft. Dit is van essentieel belang voor een juist verloop van de vliegshow, maar ook voor de omgeving van de vliegbasis en in de holding area’s. Heeft u vragen of klachten, dan kunt u die indienen via www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of via het gratis nummer 0800-0226033.

(Archieffoto KLu CLSK GLR - sergeant Wim Vis - Apache gevechtshelikopter op een zogenaamde FARP in Duitsland. Ook deze Apaches zijn te bewonderen in een Air Power-demo tijdens de Luchtmachtdagen 2014 op DHC Vliegbasis Gilze-Rijen.)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.