Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Grote belangstelling dodenherdenking Aalburg'
05mei 2014

Grote belangstelling dodenherdenking Aalburg

AALBURG - Tijdens de dodenherdenking in Wijk en Aalburg op begraafplaats Rusthof was er dit jaar een enorme belangstelling.

Als gebruikelijk werd na het blazen van de ‘Last Post’ twee minuten stilte in acht genomen. Burgemeester Fons Naterop richtte het woord tot de toegestrommde Aalburgers: “We zijn in gedachten bij de mensen die weggerukt zijn door oorlogsgeweld, maar laten we ook even stil staan bij het jaarthema van de stichting 4-5 mei Vrijheid geef je door. Jezelf kunnen zijn is vrijheid.”

Remo van de Hammen las het gedicht ‘Stille Getuige’ van Nienke Woltmeyer voor. Harber den Hartog en Vera de Jong, twee schoolkinderen, lazen de namen van de gevallenen voor.

Monument
Het oorlogsmonument op de begraafplaats is een massagraf dat bestaat uit drie liggende zerken van hardsteen met daarachter een gemetselde muur. Het gedenkteken is 1.50 m hoog, 25 meter breed en 2 meter diep. De tekst op het monument luidt: "Zij werden door oorlogsgeweld uit ons midden gerukt". Op de drie grafzerken staan de namen van 39 oorlogsslachtoffers.

Naterop legde daarop, samen met zijn vrouw, een krans namens de gemeente Aalburg. Nico van Bergeijk en Dirk Verbeek deden dat namens de gedecoreerden van Aalburg. Arie Duijster en naamgenoot Gerrit Duijster legden een bloemengroet namens de verenging oud-militairen Indië- en Nieuw Guineagangers.
Emma Droogendijk en Matthias van de Broek deden dat namens de Oranjevereniging Wilhelmina en Anna Schouten en Luuk Benschop namens de Stichting 4 en 5 mei Wijk en Aalburg. Wendy Bok en Emma Kraay legden als vertegenwoordigers van de bewoners van de Kapitein van der Maadenstraat een krans.

Witte roos
Aanlsuitend namen velen de gelegenheid een witte roos op het oorlogsmonument te leggen in het aansluitende defilé.

De organisatie van de herdenking was in handen van de Oranjevereniging Wilhelmina en de Stichting 4-5 mei Wijk en Aalburg. Brassband Oefening en Uitspanning verzorgde de muziek. (Foto gemeente Aalburg)Deel dit bericht met je vrienden!