zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Aantal teken fors toegenomen

9 april 2014 (door AalburgNet)

ALTENA - Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft het onderwerp teken in de tang genomen. Gezien de explosieve groei van het bijtertje is het verstandig hier goede voorlichting over te verstrekken, meent de organisatie. Gezond Altena onderschrijft dit van harte.

Een teek is een klein, bruinzwart insect dat vaak in een bosrijke omgeving, maar ook tussen hoog gras en in struiken voorkomt. Teken voeden zich met bloed dat ze door middel van een beet opzuigen. Teken kunnen ook ziekten met zich meedragen en die door een beet op mensen overbrengen.

Controleren op teken
Het is verstandig om de kleding, de huidplooien en het hoofd van je kind regelmatig op teken te controleren. Wanneer je peuter veel speelt in hoog gras en struiken, is het een goed idee om het shirt in de broek te stoppen en de broekspijpen in de sokken. Blote lichaamsdelen kun je insmeren met een insectenwerend middel.
Een teek verwijderen

Een teek laat de huid pas los als hij zich helemaal volgezogen heeft met bloed. Als je een teek bij je kind ontdekt, kun je deze het best direct verwijderen met een tekentang. Controleer of alle delen van de teek uit de huid verwijderd zijn. Dit doe je door de teek te bekijken: hij moet een zuigmond hebben met aan weerszijden twee tastdelen.

Niet doen!
Verwijder een teek liever niet met alcohol, olie, jodium of andere middelen. De teek kan hiervan schrikken en zijn maaginhoud in de huid spuiten, wat een infectie kan veroorzaken. Teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme overbrengen.

De plek van de beet schoonmaken
Het is verstandig om na het verwijderen van de teek de huid rondom de beet schoon te maken, bijvoorbeeld met alcohol. Als je vermoedt dat de teek niet helemaal verwijderd is, kun je het best dezelfde dag nog met je kind langs de huisarts gaan.

Lees meer over:

teken
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.