donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Laatste lijsttrekkersdebat Aalburg vooral 'herhaling van zetten'

14 maart 2014 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - Het lijsttrekkersdebat van Aalburg gisteravond werd weliswaar gevoerd voor een goed gevulde zaal (een dikke honderd belangstellenden), maar liet geen politiek vuurwerk zien. Wie stevige 'clashes' had verwacht, ging vast teleurgesteld naar huis. De avond ging op aan het herhalen van partijstandpunten en toenadering of herziening van visies werden niet genoteerd.

Heel veel gesproken werd er over één Altena, hét onderwerp dat de politiek gemoederen blijft bezighouden. De meerderheid vindt dat Aalburg prima zijn broek kan ophouden. Veranderingen in de zorg, de participatiemaatschappij: Aalburg is er klaar voor. Diverse malen werd, onder meer door VVD-er Bert Bouman, vertrouwen uitgesproken in de ambtenaren die de deze bewegingen vanuit het Haagse aan het uitwerken zijn. 'Het komt goed.' Een mevrouw uit de zaal vroeg zich hardop af of 'de heren op het podium' werkelijk wisten waar het over ging en de consequenties konden overzien. Met het aantrekken van 'generalisten' (BAB)  kom je er niet, sprak ze stevig. De zaal reageerde daarop met applaus.

Wilfried Bouman (Aalburgse Alliantie) liet de redactie in een bericht na afloop weten: 'De grootste ergernis kwam bij het punt van de veranderingen in met name de zorg vanaf 2015. Terecht stelden enkele bezorgde ouders (met zorgbehoevende kinderen) vanuit het publiek de vraag hoe de Aalburgse politiek hier mee denkt om te gaan. Het enige juiste antwoord zou moeten zijn: “Mevrouw/meneer, wij weten het ook niet, want zolang de centrale overheid het nog niet weet, hoe kunnen wij het dan weten?” Zoals onze lijsttrekker terecht opmerkte: tien maanden voor 2015  is er nog steeds veel onduidelijkheid.' 

Zorg
Het tweede deel van de avond werd onder meer gevuld met itemsals veiligheid en decentralisatie van de zorg. Enkele interpellatiedebatjes met de zaal hielen nog wat beweging in de avond, die verder vrij mak verliep. Velen waren het eens over het standpunt dat de 'kanteling van de zorg' niet zozeer zit in grotere structeren, lees organisaties, maar dat de vraag interessanter is hoé de zorg georganiseerd gaat worden. Met name CDA en ChristenUnie maakten zich sterk op dit punt. Van der Hoeven voor de ChristenUnie: 'Wij blijven graag om de gezinnen heenstaan. Doen we ook met vrijwilligers en mantelzorgers.' Bouman (DAA) in zijn reactie, ook weer over dé eenwording: 'Het zou in de jaren vanaf 2015 zo maar kunnen zijn dat de zorg in een gemeente als Aalburg ineens stukken beter blijkt te lopen loopt dan in een 100.000+ gemeente met haar grote, logge apparaat. Ik weet het niet zeker, maar het zou me niets verbazen.'

Zwevende kiezer
De nieuwelingen in de politieke arena, Arno Bouman (CDA - links) en Bert Bouman (VVD - rechts), werden niet ontzien door hun (mogelijk aanstaande) collega's met meer ervaring op het lokale pluche. Met name Arno Bouman kruiste de degens met verve. Hij zocht steeds de discussie op en verwoordde wat hij wilde. De indruk die hij daarmee achter liet, was een goede. Dat moet ook anderen opgevallen zijn. Of dát en het verloop van de avond 'de zwevende kiezer' over de streep heeft getrokken, laat zich raden. Wel was er aan het eind van de avond een mevrouw die desgevraagd liet weten méér inzicht te hebben gekregen in het 'waarom van samenwerken.' Eerst was zij daar niet zo'n voorstander van, aldus haar betoog, maar na de debatten zag zij daar wel de meerwaarde van in. Of zij daarmee koos voor een (ambtelijke) fusie of een flexibel netwerkmodel, bleef onduidelijk.
                                                      Het rode potlood zal op 19 maart (haar in ieder geval) helderheid brengen.

(Foto's: Aalburg.net)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.