zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Lijsttrekkersdebat moest zwevende kiezer vaste grond bieden

6 maart 2014 (door AalburgNet)

AALBURG - Ten overstaan van een redelijke publieke belangstelling debatteerden acht Aalburgse lijsttrekkers gisteravond in d'Alburcht. Dat gebeurde tijdens een speciale uitzending van Oké FM, die onder het motto 'Krijgt de zwevende kiezer vaste grond?' de avond live de ether instuurde. Ook via internet bleek de luisterdichtheid groot. Het geheel werd gewaardeerd als 'geslaagd.'

De lokaal/regionale omroep huurde voor deze gelegenheid speciaal de Ridderzaal af. Reden was om de lijsttrekkers in een goede ambiance een platform te bieden hun standpunten te verduidelijken. Dat kon men doen aan de hand van een vijftal rondes. Deze varieerden van een voorstelrondje, een ronde met vijf stellingen, vragen vanuit de zaal, een rechtstreeks treffen in een debatduel tot en met een elevator pitch. Dit gebeurde gedurende één minutt op een grote, rode stip. .
De reacties op de avond waren vooral positief. 'Perfect georganiseerd en de vaart bleef erin', aldus journalist Lies Schreuders na afloop op Twitter. Aalburger en politiek dier Jaap Budding liet weten: Verkiezingsdebat was interessant en bracht leuke radio. Oké FM kan terecht trots zijn.' ChristenUnie wethouder Hermen Vreugdehil, kennelijk aan de radio gekluisterd, noemde het 'een interessant debat' en complimenteerde een aantal politieke companen daarvoor.

Debatten
Natuurlijk kwam deze avond de samenwerking in Altena voorbij. Zelfstandig blijven of samengaan. De partijstandpunten bleven onveranderd, ondanks kritische vragen uit de zaal hoe voorstanders die samenwerking ook op langere termijn zagen.
Het Aalburgse breedband werd een stevig punt vanuit De Aalburgse Alliantie in een treffen met het CDA. De eerste meende dat er 'vier jaar geleden met marktpartijen gesproken had moeten worden.' Timmermans begreep de positie van het CDA in het glasvezelverhaal niet zo goed en vond de de 150.000 euro vermorsing van gemeenschapsgeld. Hij twijfelde aan het welslagen van Optimaas.
Progressief Altena discussieerde met de VVD over de gereserveerde (bijna) negen ton voor de twee voetbalverenigingen en was bang dat onvoorziene uitgaven de kosten verder zullen opdrijven. De Veense Put werd een pittig debatje tussen BAB en CDA. Bouman (BAB) vond dat de gemeente teveel druk legde op de situatie aldaar. De gekozen aanpak had overigens wel het gewenste effect.
De ChristenUnie debatteerde met de SGP over de zorg. Van der Hoeven meende dat de zorg goed georganiseerd moet worden. Kerken en verenigingen doen veel, maar gemeenten moeten niettemin een stevig beleid voeren. De SGP duelleerde met opponent Ideaalburg eveneens over de kanteling in de zorg.

De laatste partij daagde vervolgens de VVD uit om te discussieren over het punt identiteit. Een formele discussie over begrippen. Voor de zaal een item dat niet door iedereen werd opgepikt. Het leek er vooral op dat lijststrekker Sheikkariem, door zijn gespitstheid zijn politieke opponent - en nieuwkomer - Bert Bouman klem te zetten, er uiteindelijk niet toe kwam om in de gegeven vijf minuten zijn punt te maken. De zaal ademde onbegrip en een gevoel van 'gemakkelijk scoren.'
CDA-lijsttrekker Arno Bouman, mét groene sjaal, opperde in zijn duel dat de raad van Aalburg naar zijn overtuiging teveel partijen telde om goed te kunnen functioneren. Dat kon best minder, stelde de nieuwkomer binnen de Aalburgse politiek.

Vaste grond of veen
Hoewel de inzet en het enthousiasme bij de partijen stuk voor stuk groot was, bracht de avond niet echt heel veel politiek vernieuwend vuurwerk voort. Dus of de zwevende kiezer 'vaste grond' heeft gevonden, of nog in het veen staat, laat zich raden...

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.