dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Hermen Vreugdenhil kiest voor het hart van de agrarier

5 februari 2014 (door AalburgNet)

REGIO ALTENA - ChristenUnie-wethouder Hermen Vreugdenhil uit Aalburg die campagne voert voor de Werkendamse politieke evenknie, kan zich op het onderwerp 'Landbouw' zonder problemen Altenabreed inzetten. Dat doet hij dan ook uitgebreid in zijn nieuwe blog waar hij melding maakt van de toekomst van de veehouderij in Brabant. Provinciale Staten nemen aanstaande vrijdag een cruciaal besluit. Kiezen ze voor het slot op de stal, ingegeven door de problemen in de Peel. Of geven ze die regio’s waar boeren, burgers en buitenlui op een goede, verantwoorde en duurzame manier samenleven en werken het vertrouwen. Als het aan onze gemeenten en ondernemers ligt het laatste. De problemen van de Peel niet projecteren op Altena. Geen wantrouwen maar vertrouwen om samen te bouwen aan een toekomstgerichte sector.
 
Hermen Vreugdenhil op zijn blog: 'Twee weken geleden lieten we vanuit Altena een krachtig geluid én signaal klinken in Den Bosch. Drie samenwerkende gemeenten en een grote delegatie vanuit de sector lieten in Den Bosch zien hoe het ook kan. Wij namen de moeite om de Statenleden persoonlijk te spreken over de zaken waar we mee geconfronteerd worden. Maar we lieten ook zien hoe we dat samen oppakken en met resultaat. Dat signaal dat er ook grote delen van Brabant zijn waar we in harmonie bouwen aan een mooi en perspectiefvol platteland heb ik nogal eens gemist in de discussie van de afgelopen maanden.

Dat betekent niet dat we zomaar alle bedrijven ongelimiteerd ruimte bieden. Aalburg heeft met het voorkomen van het varkensbedrijf in Genderen een duidelijk signaal afgegeven. Wij gaan voor een duurzame, grondgebonden sector. Wij zitten niet te wachten op de overloop van de intensieve sector uit oost-Brabant. Dit beleid zetten we onverkort door.
 
Kentering
Er lijkt inmiddels een kentering te zijn gekomen in de voorstellen waarover Provinciale Staten gaan besluiten. De aanpassingen van de afgelopen weken geven meer ruimte voor ons gebied. Ruimte aan de grondgebonden melkveehouderij. Ruimte om soms in afwijking van de verordening te opereren als de meerwaarde aangetoond wordt. En een duidelijke scheiding van maatregelen die genomen moeten worden in de overbelaste gebieden en gebieden met ruimte zoals het Land van Heusden en Altena. 'Ik zat vorige week zelfs op de tribune in de Statenzaal tussen de initiatiefneemster van Megastallen nee en de Brabantse Milieufederatie en proefde zelfs een constructieve houding. Een week lang was ik positief gestemd tot ik weer een boterzacht artikel in het Eindhovens Dagblad las van Jan van Hoof, voorzitter van mens, die & Peel en Wim Verbruggen bestuurslid van Milieuvereniging Land van Cuijk. “Als er al sprake was van een urgentiegebied, dan is het héél Brabant”. “Volksgezondheid wordt simpelweg afgeschoven naar de gemeenten die het probleem maar lokaal moeten zien op de lossen met een verplichte dialoog tussen boer en burgers”.”Burgers staan letterlijk met lege handen”. Zo maar een paar quotes van beide heren.'

Hij vervolgt: 'Wat ben ik blij dat ik mag wonen en bestuurlijke verantwoordelijkheid mag dragen in een gebied waar we heel anders met elkaar omgaan. Waar we samen met de sector al jaren werken aan duurzaamheid, dialoog en landschappelijke meerwaarde. Wat ben ik blij dat wij vanuit Altena gewoon als boeren, burgers en buitenlui samen in één bus richting Den Bosch kunnen rijden om een gezamenlijk pleidooi voor ons landelijk gebied te houden. ‘Projecteer de problemen van de Peel niet op Altena’. De oproep is helaas nog volop actueel. Vrijdag kunnen Provinciale Staten deze kreet naar het verleden stemmen. Wij hebben onze slogan al klaar: Land van Heusden en Altena: Hart voor onze agrarische ondernemers!'

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.