vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Naterop over glasvezel: 'Je moet vermijden dat je later spijt krijgt dat je nu niet bent ingestapt.'

14 december 2013 (door AalburgNet)

AALBURG - Burgemeester Fons Naterop is trots dat zijn gemeente de eerste stappen richting een glasvezelnetwerk heeft gezet. Breedband van Optimaas biedt inwoners en bedrijven in Aalburg veel mogelijkheden nu maar zeker ook in de toekomst. Groeiende ontwikkelingen in onderwijs en zorg (langer thuis wonen, e-health), maar ook mogelijkheden in beveiliging en bewaking vragen om stevige verbindingen. Naterop is positief. De kans om nu glasvezel in heel Aalburg gerealiseerd te krijgen, is werkelijk uniek. “Je moet vermijden dat je later spijt krijgt dat je niet bent ingestapt”, stelt de burgervader.

De gemeente Aalburg loopt in Brabant voorop als het gaat om de aanleg van een glasvezelnetwerk en dat maakt burgemeester Fons Naterop trots. Trots op de dadendrang van een enthousiaste wethouder, trots op de ondernemersgeest van de Aalburgers en trots op de inzet van de drijvende krachten en de vrijwilligers van Optimaas. “Ik vind het mooi dat wij als kleine gemeente zo’n groot project hebben opgepakt”, stelt hij tevreden.

Spijt
Honderd procent dekking is de doelstelling van coöperatie Optimaas.  Ook het laatste huis in het buitengebied kan straks gebruik maken van diensten via de glasvezel. Naterop staat volledig achter die ‘solidariteitsgedachte’. “Je betaalt mogelijk een paar dubbeltjes meer, maar dan heeft straks ook echt iedereen in Aalburg breedband internet.”

Vooralsnog is het de bedoeling de handtekening van 55 procent van de Aalburgse huishoudens en bedrijven te verzamelen, zodat volgend jaar ook daadwerkelijk de eerst schop de grond in kan. “De meeste ondernemers in onze gemeente zien die noodzaak van glasvezel wel, maar de uitdaging voor Optimaas is om ook die grote groep particulieren te overtuigen”, stelt Naterop. “Dat kan ik niet voor ze doen. Optimaas moet zelf met een goed onderbouwd concurrerend verhaal komen, zodat het ook voor tante Mien goed te begrijpen is.”

De voordelen van breedband internet staan in ieder geval als een paal boven water, weet ook Naterop. “Over pakweg tien jaar is glasvezel niet meer weg te denken bij de zorg en in het onderwijs. Ook voor ons als gemeentelijke organisatie gaan de technische ontwikkelingen hard. Ik vergelijk het wel eens met de opkomst van mobiele telefoons. Daar kunnen we ook niet meer zonder. Ik wil de mensen in Aalburg dan ook oproepen goed na te denken over hun keuze voor Optimaas. Je moet vermijden dat je later spijt krijgt dat je niet bent ingestapt.”

Coöperatie
Optimaas is een burgerinitiatief en de coöperatie die het glasvezelnetwerk gaat aanleggen en beheren. De coöperatieve gedachte wil zeggen dat alle Aalburgers die lid zijn van Optimaas eigenaar zijn van de coöperatie. Zij hebben straks dus rechtstreeks invloed op de exploitatie. Anders gezegd: het geld dat zij bijdragen aan Optimaas blijft in Aalburg. Optimaas is ván Aalburgers vóór Aalburgers. Die opzet is in Nederland uniek te noemen. (Tekst Tom Oostra - Foto gemeente Aalburg))

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.