Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Wethouder De Backer tekent voor Optimaas'
07dec 2013

Wethouder De Backer tekent voor Optimaas

AALBURG - Met een zwierige krul zette Aalburgs wethouder van economische zaken, Sylvana de Backer, vandaag haar handtekening onder het contract met Optimaas. Zij deed dat bij één van de vier servicepunten van de breedbandcooperatie, Broodkunst aan de Markt. De politica is fervent voorstander van de breedband voor Aalburg met name gelet op de toekomst. Zorg op afstand, e-learning en dergelijke zijn belangrijke ontwikkelingen waar ook Aalburg mee te maken gaat krijgen. Een goede, stabiele en snelle glasvezelverbinding is daarbij onontbeerlijk, meent de Backer.

De mediabehoefte in Nederland groeit de komende jaren explosief. De huidige kabel is technisch afgeschreven en zal op enig moment aan vervanging toe zijn. De Backer ziet glasvezel, zeker als dat in eigen beheer is bij de Aalburgers, als een prima investering in overmorgen en de jaren daarna.De gemeente Aalburg is met dit concept uniek in Nederland. Alle ogen zijn dan ook gericht op 'kwatta'. Met interesse worden onder meer vanuit de provincie de bewegingen in Aalburg gevolgd.

Coaxkabel
Het verhaal van Joost van der Ven uit Veen (X2com) bevestigt de visie van de wethouder: ‘Met ADSL is geen snelheid te halen. Hoe meer mensen binnen een huis op de computer zitten, des te trager gaat het, Met glasvezel heb je daar absoluut geen last van. Daarnaast is het kabelnetwerk dusdanig verouderd dat het eindig is en dus geen toekomst heeft.’ En dat is juist waar glasvezel scoort. Onderzoeken wijzen uit dat een gemiddeld huishouden tien apparaten heeft die aangesloten zijn op internet. Denk aan televisie, radio, tablets, telefoons, computers en dergelijke, ‘De verwachting is dat dit over vijf tot tien jaar vijftig apparaten zijn. Hoewel we nu nog niet kunnen verzinnen welke, zegt dat wel alles over de groeiende behoefte. Afgelopen jaar is het gemiddelde internetgebruik verdubbeld. Over drie tot vijf jaar is dit vertienvoudigd. Die coaxkabel gaat licht geven’, grapt hij.
‘In huis zal er meer geautomatiseerd worden, steeds meer zaken gaan via internet, ouders en kinderen zullen vaker tegelijk op internet zitten voor social media, het delen van foto’s, voor studie en noem maar op.’ Ook zorg-op-afstand komt eraan. Instellingen gaan meer via internet communiceren met ouderen thuis voor alarmering en dienstverlening. De bewaking van een compleet industrieterrein zal via camera’s gebeuren vanuit één centrale plek enzovoorts. Allemaal voorbodes van een groeiende mediabehoefte.

Spandoeken
Terwijl de wethouder haar handtekening plaatst, zijn vrijwilligers van Optimaas zijn druk doende de breedbandcoorperatie letterlijk nog meer in beeld te krijgen. Vanmiddag verschenen drie spandoeken in het straatbeeld waarop Aalburgers getriggerd worden lid te worden. Inmiddels zijn Meeuwen, Veen en Wijk en Aalburg voorzien van een dergelijke grote uiting. De overige kernen volgen.

Afgelopen vrijdag ging ook de eerste Optimaas-taart eruit. Ook hier gingen vrijwilligers van Optimaas de boer op, in dit geval naar Babylonienbroek, om de taart te overhandigen aan Ans Schild. Zij had de Facebookpagina van Optimaas een like gegeven en gedeeld. De overhandiging was rechtstreeks te volgen op radio Oké FM, tijdens de Vrijdagavondshow. Iedere vrijdagavond wordt een taart weggegeven aan diegene die de Optimaas-pagina een duimpje geeft en deelt met zijn of haar vrienden.Deel dit bericht met je vrienden!