Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Boeiende Optimaas Breedbandavond'
28nov 2013

Boeiende Optimaas Breedbandavond

WIJK EN AALBURG - Een kleine honderd belangstellenden kwamen woensdagavond naar d'Alburcht om zich breedvoerig te laten informeren over de mogelijkheden van breedband in Aalburg. De stemming varieerde van afwachtend naar enthousiast naarmate de avond vorderde.

Kwartiermaker van Optimaas, Taco van Arkel, zoomde vooral in op de mogelijkheden van het glasvezelnetwerk voor de toekomst. Aan de hand van diverse filmpjes nam hij zijn gehoor mee. Treffend waren de allereerste videobeelden uit 1999 die willekeurige voorbijgangers liet zien die reageerden op de vraag of men een mobiele telefoon zou aanschaffen. De reacties reageerden van 'Ik wil niet constant beriekbaar zijn.' tot  'Op het terras wil ik niet constant dat gepiep.' Of deze: 'Als ik moet bellen is er altijd wel een telefooncel in de buurt of een boerderij met een telefoon.' Moraal van het verhaal was: een mobieltje heb ik niet nodig. Anders gezegd: hoe tijden kunnen veranderen. Van Arkel haakte daarop in met de opmerking: 'En dit is nog niet eens zo heel lang geleden.'

Vervolgens schetste hij de groeiende mediabehoefte in Nederland. Onderzoeken wijzen uit dat een gemiddeld huishouden vandaag de dag tien apparaten heeft die aangesloten zijn op internet. Denk aan televisie, radio, tablets, telefoons, computers en dergelijke. De verwachting is dat dit over vijf tot tien jaar vijftig apparaten zijn.' Afgelopen jaar is het gemiddelde internetgebruik verdubbeld, over drie tot vijf jaar is dit vertienvoudigd. Aldus Van Arkel. Glasvezel kan deze ontwikkeling aan en is gemaakt om grote hoeveelheden data supersnel te transporteren. Met name ook binnen het onderwijs (leren op afstand) en de zorg zijn grote ontwikkelingen (zorgconcepten) te verwachten als het gaat om aanbod van internetdiensten.

De vragen uit de zaal waren divers en varieerden van de aansluiting in de meterkast, 'Moet ik straks automatisch betalen?', het dekkingspercentage tot 'Ik woon in een doodlopende straat in het achterste huis in een rijtje van acht huizen. Als al mijn zeven buren geen glasvezel nemen, word ik dan toch aangesloten?' Het antwoord van Van Arkel was duidelijk: 'Ja.'

Tarieven
Verhelderend was ook het rekenmodel dat de Optimaas-kwartiermaker liet zien. In een overzicht stonden de huidige tarieven uitgewerkt van aanbieders als KPN, Ziggo en Digitenne. 'Iedere situatie is anders', hield Van Arkel zijn gehoor voor. 'Gaat alstublieft voor u zelf na wat uw huidige kosten zijn en vergelijk dan wat u bij Optimaas krijgt voor welke prijs.
Ook was de spreker helder over de aansluitkosten die men tijdens de vraagbundeling niet hoeft te betalen, maar nadien wel mochten mensen besluiten alsnog mee te doen. Ook de providers Solcon, Canal digital en X2com voor de zakelijke markt hadden speciale acties en tarieven die mensen tijdens de vraagbundeling, die eind december afloopt, kunnen krijgen. Ook deze partijen presenteerden hun tarieven. 
Overigens is het Aalburgse breedband een zogheten 'open netwerk', waarop in de toekomst zeker méér providers hun diensten kunnen gaan aanbieden.

Na afloop werden ter plekke diverse contracten ingevuld en kregen zowel de aanwezige aannemer als de dienstenaanbieders nog verschillende vragen te verwerken.

Volgende infoavond
Maandag, 2 december aanstaande is de eerstvolgende infoavond in Veen. Ook daar zullen Optimaas, de aannemer en de drie dienstaanbieders hun uitvoerige verhaal vertellen. De overige data staan in de Meerdaagse Agenda op Aalburg.net.

  • Hans Verbeek maakte een fraaie video-impressie van de Optimaas breedbandavond...


Deel dit bericht met je vrienden!