vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Aalburg wijst rapport 'Veerkrachtig bestuur...' af

3 oktober 2013 (door AalburgNet)

AALBURG - Het College van B&W van de gemeente Aalburg heeft een reactie gegeven op het rapport "Veerkrachtig bestuur in  Brabant" aan de Gedupeteerde Staten (GS) van Noord-Brabant. De gemeenteraad van Aalburg heeft hier uitvoerig over gedebateerd en kan zich in meerderheid - op dit moment - niet vinden in hetgeen over Aalburg en de regio wordt gesteld in het rapport en de reactie van GS daarop. B&W laat GS daarom weten:

'De colleges van de gemeenten Werkendam, Woudrichem en Aalburg hebben dit voorjaar de gemeenteraden een gelijkluidend voorstel gedaan om onderzoek te doen naar zowel bestuurlijke als ambtelijke fusie en daarvoor business cases op te stellen.
Op 16 april 2013 heeft de gemeenteraad van Aalburg in afwijking van het gelijkluidende voorstel een amendement aanvaard en daarmee besloten om "In te zetten op een nadere uitwerking van het flexibel netwerkmodel en de gemeenteraad hierover uiterlijk in september 2013 een concreet voorstel voor te leggen".
Ter uitvoering van het amendement hebben wij een werkdocument opgesteld dat wij met een begeleidend voorstel aan de gemeenteraad hebben voorgelegd. Dit heeft geleid tot uitgebreide behandeling in de vergaderingen van 10 september en 24 september 2013.'

Moties
Daarbij zijn door de gemeenteraad twee moties aanvaard. Daaruit blijkt dat de gemeenteraad van Aalburg in gesprek wil met de gemeenteraden van Werkendam en Woudrichem. Dit overleg wordt vooral ingegeven door het feit dat Werkendam en Woudrichem, in het verlengde van de keuze van Aalburg voor het flexibel netwerkmodel,  hun samenwerking met Aalburg gaan herformuleren. Het was en is geenszins de bedoeling van de gemeenteraad om de huidige samenwerking met de buurgemeenten ter discussie te stellen. De raad  wil die juist continueren en daar waar mogelijk intensiveren.

De andere motie komt er op neer dat de gemeenteraad vindt dat de gemeente Aalburg in grote lijnen haar zaken goed voor elkaar heeft en dat de huidige samenwerkings-verbanden over het algemeen  goed lopen. 'Natuurlijk zijn er verbeteringen mogelijk en het is wenselijk om de verbeterpunten in beeld te brengen', aldus de reactie. Deze verbeteringen kunnen mogelijk, maar niet per definitie, door middel van een vorm van samenwerking worden doorgevoerd.

B & W vervolgen hun schrijven: 'De gemeenteraad heeft ons gevraagd de volgende punten voor te bereiden:

  • Nader onderzoek te doen naar de gewenste omvang van het huidige- en toekomstige takenpakket van de gemeente;
  • Hierna te bepalen hoe die taken kunnen worden verbeterd;
  • Vervolgens oplossingen aan te dragen hoe deze verbeteringen kunnen worden doorgevoerd;
  • Hierbij nadrukkelijk, doch niet uitsluitend, te kijken naar een vorm van samenwerking;
  • Bij uitvoering van deze motie de raad te betrekken en de raad voor 1 december 2013 een voorstel te doen.'

De gemeenteraad zal vervolgens in de maanden december 2013 en januari 2014 keuzes maken en een standpunt hierover innemen.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.