vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Lokale geweten van Aalburg bespiegelt politieke gebeurtenissen

27 september 2013 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - Het lokale geweten van Aalburg. Dat is een titel die past bij Jaap Budding, inwoner uit Wijk en Aalburg. Hij is een man die de gebeurtenissen in dorp en regio meer dan nauwlettend in de gaten houdt. Van heel veel zaken vindt hij iets en - actief als hij is op de social media - neemt hij dan ook geen blad voor de mond. Zelf bestempelt hij zich als 'levensgenieter, cijferaar, houdt van Mioara, wil overal over mee praten, wijsneus.' Vorige week startte Budding een eigen blog ('Beslommeringen van een zwevende kiezer') waarop hij de poltieke schommelingen in Aalburg gaat volgen in de opmaat naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Vandaag verscheen zijn tweede, persoonlijke politieke barometer.

'Alweer de fusiedrang van Aalburg

Afgelopen dinsdag ging de Raad van de gemeente Aalburg weer eens flink aan de slag met het flexibel netwerkmodel. Het werd naar goed Aalburgs gebruik een heftig avondje. In april heeft de gemeenteraad een democratisch besluit genomen om volgens dit model op allerlei vlakken samen te gaan werken met andere gemeenten. In mijn idee slaat de flexibiteit van het model op de mogelijkheid om per onderwerp met verschillende gemeenten samen te werken. Je zou verwachten dat nu de handen ineen geslagen worden en dat met man en macht de samenwerkingsverbanden uit de grond worden gestampt.
 
Maar nee, hoor. De coalitie partijen blijken slechte verliezers te zijn. Zij werken niet loyaal mee aan het flexibel netwerkmodel, maar blijven sputteren. Openlijk het flexibel netwerkmodel af schieten, durven ze kennelijk niet. Met allerlei drog redenen proberen ze de fusie of de bestuurlijke fusie alsnog bespreekbaar te maken. Raar eigenlijk, want de coalitie heeft eerst bij monde van het College het aantal keuzes beperkt tot 2 (fusie en flexibel netwerken) en de partijen die nu het College vormen (min de VVD) willen nu de bestuurlijke fusie weer van stal halen. Dan kan het circus weer opnieuw van voren af aan beginnen.
 
Sheikkariem ging daarin het verst. Hij onttrekt zich aan de verantwoordelijkheid van de gekozen vertegenwoordiger en wil de genomen beslissing weer terug draaien en de keuze voor leggen aan de kiezer. Ik zie dat als de laatste stuiptrekking van Ideaalburg over de herindeling.  Het spreekt ook tegen Sheikkariem dat hij zich bediende van moddergooien met name naar de VVD, terwijl hij als geen ander kan weten dat de VVD bij de coalitie onderhandelingen heeft bedongen, dat ze hun standpunt over de herindeling, dat ze tegen fusie zijn, wilden handhaven.  Sheikkariem deed zelfs aan koehandel door aan te bieden zelf voor de financiering van een onderzoek te zorgen. Ik ben benieuwd hoe Sheikariem deze sponsoring wil combineren met zijn eed/belofte om zonder last of ruggespraak zijn raadlidmaatschap uit te oefenen. Bedenkelijk ! Dit alles natuurlijk onder het voorbehoud dat ik de man goed heb begrepen. Als ik Sheikkariem beluister, vraag ik me iedere keer af: “Waar heeft die man het over?”. Hij springt van de hak op de tak, bedient zich van een taalgebruik vol technische termen waar een simpele kiezer als ik helemaal niets mee aan kan. Een ongelukje, dat ik hem niet goed begrijp, zit dus in een klein hoekje. Vooralsnog heeft Ideaalburg in mijn visie minpunten op gelopen, waardoor de kans dat mijn zwevende stem naar hen gaat, duidelijk kleiner is geworden.
 
Wat mij op viel was de scherpe analyse van AA's Henno Timmermans. Hij verweet de coalitie dat zij zelf destijds 3 van de oorspronkelijke opties in de prullenbak hebben gegooid en dat ze nu in diezelfde prullenbak zoeken naar de weg gegooide stukken om deze opties weer op de agenda te krijgen. Hij vond dat de gemeente gewoon moet gaan netwerken en niet verder zeuren. Bravo, de AA is hiermee gestegen in mijn persoonlijke barometer.
 
Kees de Waal van de PvdA deed het in zijn broek voor de provincie. Want stel eens dat de provincie Aalburg de samenwerking met Werkendam en Woudrichem door de strot geduwd krijgt door Pauli cs. Koudwatervrees lijkt me. Alleen zeer zwaar wegende redenen zouden rechtvaardigen dat de provincie zou ingrijpen. Maar die zwaarwegende redenen zijn er niet. Aalburg werkt wel samen, maar fuseert niet. Dat is volgens Den Haag ook goed mogelijk. Fusie kan, maar is absoluut in Den Haag geen wet van Meden en Perzen.
Of zou de PvdA bang zijn klappen te krijgen bij de verkiezingen ? Zij hebben immers hun ziel en zaligheid al verkocht aan Progressief Altena. Daarmee hebben ze een voorschotje genomen op de inmiddels afgeblazen gemeentelijke herindeling. Het zal toch de kiezer niet aan spreken bij de verkiezingen in maart om te stemmen op een Altena lijst,terwijl de gemeenteraad van de zelfstandige gemeente Aalburg wordt gekozen. Vandaar natuurlijk zijn oproep : Heilige Provincie, verlos ons van die boze oppositie en zorg dat het verfoeilijke flexibel netwerkmodel naar de filistijnen wordt geholpen ! Tja je moet er wat voor over hebben om recht te zetten dat je te snel een samenwerking op Altena niveau hebt gesloten. Ook de PvdA heeft dus een minpuntje gescoord.

Ik zweef nog steeds, maar de contouren zijn wel wat duidelijker geworden. Maar om nou te zeggen dat ik mijn keus al heb gemaakt. Nou, nee ik zweef nog wel even verder ....
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.