donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

CU heeft zorg om de zorg

26 september 2013 (door AalburgNet)

AALBURG - De gemeenteraad van  Aalburg stelde unaniem de startnotitie "Transititie AWBZ/WMO" vast. Een notitie met hoge ambities, maar de ChristenUnie heeft er er de nodige zorgen om. Wethouder Cees Schreuders zegde toe deze zorgen mee te nemen in overleg met andere gemeenten.  De notitie zal nu verder uitgewerkt gaan worden in beleid. ChristenUnie Aalburg zet de zaken nog maar eens op een rijtje...

'De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vergoedt langdurige zorg voor mensen met een ernstige beperking. Het gaat om beperkingen door een handicap, chronische ziekte of ouderdom.(Rijksoverheid.nl).

In de 'kantelingsfilosofie' wordt de inwoner zelf verantwoordelijk voor zorg. Gemeenten hanteren persoonlijke gesprekken om in kaart te brengen welke zorg nodig is. Maatwerk voor zorgvragers. Omdat er veel op de gemeenten afkomt werkt gemeente Aalburg samen met Werkendam, Woudrichem, Oosterhout, Drimmelen en Geertruidenberg (de Dongemond gemeenten). Deze gemeenten hebben samen een “startnotitie” opgesteld voor de overgang van beleid (AWBZ/WMO) van de landelijke regering naar lokaal niveau. Deze notitie heeft hoge ambities. Maatwerk met zorg dichtbij de inwoner is een mooi uitgangspunt. Hiervoor zijn veel goede punten in de notitie van de 6 gemeenten opgenomen. Sociaal en betrokken. Maar er zijn ook aandachtspunten. De volgende aandachtspunten zijn door de ChristenUnie ingebracht:

Maatwerk of bezuiniging?
In tijden van bezuinigingen bestaat het risico dat het bezuinigings belang zwaarder weegt dan het individuele belang van aanvragers. Zo dreigen gesprekken 'aan de keukentafel' niet in het teken te komen staan van wat de zorgvrager en zijn omgeving nog wel kunnen, maar vooral wat de overheid niet meer kan (of wil).

Bureaucratie
Er komen heel veel regels en opties op inwoners af. Zorgvragers en hun omgeving moeten hier veel over weten. Van de inwoner wordt min of meer verwacht dat hij/zij even bureaucratisch te werk kan gaan als de overheid, maar veel mensen uit de AWBZ kunnen dat niet. Zij kunnen niet allemaal een plan opstellen, de voortgang evalueren en dit voortdurend bijstellen. Hier is (veel) hulp bij nodig.

Ongelijkheid in zorg
De gemeentelijke proffesionals krijgen een grote rol. Het gevaar bestaat dat zij met onbedoelde ongelijkheid beleid uitvoeren. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid wijst erop dat het kan zijn dat de mondige burgers hun belangen goed weten te behartigen, ten koste van de belangen van minder mondige inwoners.

Als concete aandachtspunten noteert de ChristenUnie: Zet mens en zorg centraal (en niet de bezuinigingen). Voorkom teveel bureaucratie, Wees begrijpelijk en duidelijk voor inwoners. Zorg voor goede en heldere communicatie. Kom met een onafhankelijk meldpunt/ombudsman waar inwoners terecht kunnen voor het geval dat het proces niet goed loopt.'

Lees meer over:

Christenunie WMO AWBZ zorgen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.