vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Begeleiding en persoonlijke verzorging AWBZ krijgen vorm in Aalburg

7 september 2013 (door AalburgNet)

AALBURG - Ondersteuning en zorg zo dichtbij en gewoon mogelijk met inzet van eigen mogelijkheden en de mensen om ons heen. Steun voor wie dat echt nodig heeft. Dat is de grote lijn van de begeleiding en persoonlijke verzorging in de gemeenten Aalburg.

Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem. Gemeenten worden vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor deze taken die nu nog in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) zijn geregeld. Het college van b&w legt de uitgangspunten en doelstellingen voor begeleiding en persoonlijke verzorging voor aan de gemeenteraad.

Notitie
De gemeenten Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem hebben in 2012 en 2013 samengewerkt met cliënten, zorg- en welzijnsaanbieders, mantelzorgers, vrijwilligers en Wmo-raden. Samen is bekeken wat er nu goed gaat en wat er beter kan. Dat is beschreven in de Uitgangspunten- en doelstellingennotitie. Dat begeleiding en persoonlijke  verzorging  anders georganiseerd gaan worden, is een feit. De gemeenten willen goede zorg blijven bieden, maar zal dat tegen lagere kosten moeten doen. Zij zullen namelijk minder geld krijgen, dan er nu aan de AWBZ wordt besteed. Dat vraagt om creatieve oplossingen.

Ervaring
Gemeenten in West-Brabant, waaronder ook gemeenten in het Land van Heusden en Altena,  zijn al bezig met enkele experimenten over bijvoorbeeld inzet van wijkteams, indicatiestelling en de kwaliteit van zorg. De ervaring die hieruit komt, gebruiken de gemeenten in de uitwerking van hun beleid. Na besluitvorming door de gemeenteraden, gaan de gemeenten aan de slag met het concreter uitwerken van de uitgangspunten en doelstellingen en de manier waarop dit kan worden georganiseerd en ingekocht.

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.