dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Tweede Boekske Aolburgse Taol binnenkort verkijgbaar

6 september 2013 (door AalburgNet)

AALBURG - Op 12 september 2013 hoopt de Stichting Behoud Aalburgs Dialect ’t Tweede Boekske van de Aolburgse Taol, inclusief cd (met verhalen en een liedje), vanaf 15.00 uur te presenteren op het gemeentehuis van Aalburg. De samensteller Cees de Gast zal de eerste exemplaren aanbieden aan burgemeester A.M.T. Naterop  en aan prof. dr. J. Swanenberg, een van de adviseurs.

In dit Boekske zijn 35 mooie, indrukwekkende, ontroerende, soms humoristische verhalen, gedichten en liedjes uit alle zeven dorpen van de gemeente Aalburg in de ‘dorpstalen’ bijeengebracht: ’t Was un tijd van èremoei, Altijd mèr wërreke, Errebëze plukke, Ze zôn oe kapot schiete, Meej de koei dwars deur ’t durp, ’t Is un schaand, Ik zij aon de Vlaos gebore, Gelijke munnike, Den langsten psalm en heel veel andere verhalen. Verhalen over oude gebruiken, de armoede, de oorlog, en welke streken jongelui ‘in die goeie ââuwe tijd’ uithaalden. Verhalen uit Babyloniënbroek, Drongelen, Eethen, Genderen, Meeuwen, Veen en Wijk en Aalburg.   

Braandende Bijbel
In het Tweede Boekske is ook een nieuwe lijst met woorden en gezegdes opgenomen. Woorden als: aauwebette, deddele, haaibaaj, keindskeinder, kwaajere, meutele, muuj, nijsgirrig, schaojeluk, sitsemekraom en gezegdes als ‘de goei môtten ut meej de kwaoi besniete’, ‘ruur in oewen ège pap’ en ‘’t Is ammel zèèk ôp unne riek’ blijven zo bewaard.

In het Tweede Boekske staat ook het tragische verhaal van Den braandende Bijbel, dat zich afspeelt tijdens het graven van de Bergsche Maas. Het Boekske bevat ook richtlijnen voor de spelling, reacties van streekgenoten, veel mooie, nostalgische illustraties en nog veel meer interessants.
Door middel van dit waardevolle Tweede Boekske en de bijgevoegde cd is een authentiek stuk cultureel erfgoed van de gemeente Aalburg vastgelegd.

Verkrijgbaar
Het Tweede Boekske (hard kaft) met cd is verkrijgbaar voor € 16, 90 bij Cees de Gast (0416-352390), Dirk Bouman (0416-692462), Teus Straver (0416-351331),

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.