vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Christenunie beschouwt kadernota 2014

17 juli 2013 (door AalburgNet)

AALBURG - Tijdens de raadsvergadering (jongstleden 2 juli) werd de kadernota 2014, die het gemeentelijke beleid voor dat jaar omvat, uitvoerig behandeld. Christenunie Aalburg heeft haar standpunten op papier gezet en laat dit Aalburg graag weten. Onder het kopje 'Omzien naar elkaar' verwoordt de partij de standpunten. Deze worden hier integraal weergegeven:

"Voor ons ligt de kadernota 2014 waarin we de uitgangspunten voor het beleid van 2014 vaststellen. Wij danken het college voor het opstellen van dit document. De politiek in Aalburg heeft een veelbewogen jaar achter de rug. Wij danken de wethouders dat zij in deze turbulente tijd de verantwoording op zich hebben genomen om Aalburg te besturen. Wij spreken de wens uit dat we als politiek in Aalburg ons het komende jaar volledig op de inhoud kunnen richten en met respect met elkaar om zullen blijven gaan.  

Voor de ChristenUnie staan de beschouwingen in het teken van “omzien naar elkaar”. Onze speerpunten zijn daarbij  zorg, veiligheid en duurzaamheid. Een voorwaarde hiervoor is verstandig en financieel gezond besturen.

Als we ingaan op het bestuur dan steunen wij de lijn om ook te proberen om in 2015 de begroting sluitend te krijgen. Wij hebben wel grote zorgen rond het flexibel netwerkmodel. Wij betreuren het dat in deze kadernota nog geen financiële verwachtingen zijn opgenomen. Dit maakt uitspraken over ICT, economische zaken, personeel, juridische zaken voor 2014 vrijwel onmogelijk.  Wij zijn ook benieuwd naar desintergratiekosten.  In het belang van Aalburg zullen wij meedenken met het flexibel netwerkmodel. Wel zijn wij helder: wij blijven voorstander van een fusie omdat we hiermee zowel financieel als bestuurlijk de belangen van de Aalburgse burger beter kunnen dienen. Wij roepen het college en de raad dan ook op: blijf in gesprek met Woudrichem en Werkendam. Gooi niet je oude schoenen weg voordat je nieuwe gevonden hebt.

Zorg

Zorg en WMO zijn met grote onzekerheden omgeven. Wij betreuren deze onzekerheid. Voor ons is omzien naar elkaar een Bijbels basisprincipe. Het is nog altijd onduidelijk wat er volgend jaar precies gaat gebeuren vanuit Den Haag. Wij willen voor 2014 een stuk van die onzekerheid wegnemen. Daarom stellen wij het volgende kader voor: Het huidige WMO budget (van 2013) wat gebruikt wordt voor de taken waar Aalburg nu al voor verantwoordelijk is blijft tenminste in stand voor deze taken voor 2014. Met andere woorden:  Er wordt niet bezuinigd op de WMO in 2014 wat betreft de taken waar Aalburg nu al voor verantwoordelijk is.  Als we kijken naar de nieuwe aanbesteding dan breken wij lans voor het Zeeuws model. Dit is voor ons een harde voorwaarde voor de aanbesteding. Wij willen geld inzetten voor een effectieve organisatie waarbij zoveel mogelijk geld naar de daadwerkelijke zorg gaat.

 Veiligheid

Omzien naar elkaar is ook van toepassing op het thema veiligheid. Als we denken aan “Samen doen” en buurtpreventie dan zijn dit veelbelovende initiatieven. Dit neemt echter niet weg dat er grote zorgen zijn rond hulpdiensten.  Als we denken aan de toenemende druk op brandweervrijwilligers en de toenemende bezuinigingen bij alle hulpdiensten. Als we telkens opnieuw de voorbeelden horen van slechte aanrijdtijden van Ambulance en politie, dan blijkt dat we in Aalburg keer op keer onder de norm scoren. Dit mogen we met elkaar niet accepteren. Wij willen daarom het volgende speerpunt toevoegen bij het onderdeel veiligheid:

Er komt een plan van aanpak met concrete acties hoe we de aanrijtijden van ambulance en politie op normniveau krijgen. Hiernaast is er in dit plan van aanpak aandacht voor de vrijwilligers in Aalburg (denk aan brandweer,denk aan AED). Naast algemene veiligheid is ook verkeersveiligheid van belang. Wij zijn blij met de initiatieven die op dit terrein zijn gestart. Daarnaast zijn wij bezorgd over de maatregelen voor het fietspad richting het zwembad in Andel. Wij hebben voorkeur voor een vrijliggend pad, indien dit niet mogelijk is voor een afgescheiden fietspad.

Duurzaamheid

Wij vinden de hoeveelheid aandacht voor duurzaamheid in de kadernota positief. Wij zijn zeer benieuwd naar de concrete uitwerking hiervan. Wij betreuren het dat we als Aalburg zover achterlopen op de doelstellingen. Echte actie is nodig. We moeten durven investeren en geld vrijmaken voor duurzaamheid. Wij hebben al eerder gepleit voor een duurzaamheidsfonds en doen dat nu opnieuw. Wij willen een substantieel bedrag voor duurzaamheid waarmee we als Aalburg stappen kunnen zetten.  Wij zijn benieuwd naar de reactie van het college.

Ondernemersfonds

Bij de behandeling van het ondernemersfonds in de Aalburgse raad is toegezegd om met een nieuw voorstel te komen gericht op Aalburg. Wat is de stand van zaken hierbij?

Onderwijs

Wij staan voor het onderwijs in onze gemeente. Scholen zijn belangrijk en wij willen de kleine scholen in onze gemeente behouden.  

Zwembad

Wij leven in een waterrijk gebied. Zwemvaardigheid voor kinderen is van groot belang. Wij steunen dan ook het voorstel om de eerste zwemkaart te vergoeden. Echter zouden we verder willen gaan en voor minima het complete zwemdiploma A vergoeden. Dit kan voorzien worden uit de meevallende exploitatie van het zwembad.

Kritisch / Positief

Wij zijn kritisch over bijdragen aan Streekalliantie en Beleef de Biesbosch. Samen 10.000 euro.

Wij zijn positief over de vele leefbaarheidsprojecten. Wij vragen het college om goed op te letten of er nieuwe kansen zich voordoen bij de provincie rond bijvoorbeeld leefbaarheid, duurzaamheid of breedband. Wij zijn ook positief over de vrijgestelde bedragen voor Babylonienbroek en Drongelen.

Tot slot

Ons uitgangspunt is omzien naar elkaar met als speerpunten zorg, veiligheid en duurzaamheid. Wij hebben enkele concrete vragen gesteld en zullen enkele amendementen indienen. Wij wensen het college en de ambtenaren Gods zegen toe bij het besturen van de gemeente."

ChristenUnie Aalburg 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.