Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Bijeenkomst 'gedecoreerde inwoners' geanimeerd druk'
30apr 2013

Bijeenkomst 'gedecoreerde inwoners' geanimeerd druk

AALBURG - Het is in Aalburg een goede gewoonte dat ter gelegenheid van Koninginnedag een bijeenkomst wordt gehouden voor inwoners aan wie al dan niet recent een Koninklijke Onderscheiding is uitgereikt. Dat treffen was gisteravond in de raadzaal van het gemeentehuis van Aalburg en werd geanimeerd druk bezocht. Ook 'Ridder' Marianne Vos gaf acte de presence.

Geheel in de lijn van de traditie verwelkomde de burgemeester de inwoners aan de deur en feliciteerde iedereen elkaar hartelijk met de verjaardag van de Koningin. Voor een zestal Aalburgers werd dat een dubbele felicitatie: zij werden immers onlangs onderscheiden.
Burgemeester Fons Naterop opende aansluitend de avond en memoreerde de vrijheid die we in Nederland mogen delen. Hij stipte vooral de veranderingen in de samenleving aan waar, ten gevolge van een terugtredende overheid, burgers meer en meer de eigen verantwoordelijkheid dienen te gaan invulen. In Aalburg werd in dit verband onlangs het symposium Samen doen gehouden.

Ook stond hij de eerste burger bij die ochtend van Koninginedag 2009, toen een auto inreed op de menigte in Apeldoorn. 'Op datzelfde moment was er in de deze raadzaal ook een bijeenkomst met de gedecoreerden.' Naterop sprak vervolgens een woord van dank gericht aan Koningin Beatrix voor de 33 jaren van dienstbaarheid. Hij wenste Prins Willem Alexander veel wijsheid toe en vroeg gebed voor het Koningshuis.

Aansluitend werd door iedereen een toast uitgebracht - al dan niet met oranjebitter - en met het zingen van het Wilhelmus werd dit deel van de bijeenkomst afgesloten. Ook Marianne Vos, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, was de avond aanwezig en zong uit volle borst mee.

Veteranen
Teun Thur uit Genderen deelde met de aanwezigen een en ander over 'de Veteraan' - noemde en passant de Veteranendag die in 2013 op zaterdag 29 juni wordt gehouden-  en stond stil bij zijn periode als uitgezonden militair naar Nieuw Guinea. Kortgeleden werd hij officieel aangesteld door de Veteranenorganisatie om op scholen een lezing te houden, hetgeen hij onlangs deed in Genderen.
Net als in de klassen toonde hij ook deze avond enkele attributen (peniskokers, mes) die toentertijd gebruikt werden door de papoea's, de bevolking waarmee Thur in aanraking kwam tijdens zijn uitzending. Hij brak een lans voor deze bevolkingsgroep om hen te (blijven) gedenken. (Foto Joop Lankhaar - Genderen Digitaal)Deel dit bericht met je vrienden!