vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Leerlingen Oranje Nassauschool gaan terug in de tijd

15 maart 2013 (door AalburgNet)

VEEN - Op vrijdagochtend 22 maart wordt de officiële aftrap gegeven van het in gemeente Aalburg nieuw ontwikkelde erfgoedproject Op stap met Jet en Jan, jong in 1910. Om 9.30 uur die ochtend bezoeken de leerlingen van groep 5 van De Oranje Nassauschool uit Veen Zorgcentrum Wijkestein in Wijk en Aalburg. In Wijkestein gaan de leerlingen zelf aan de slag met voorwerpen uit 1910 en brengen zij een bezoekje aan het Museumplein Aalburg.

Op stap met Jet en Jan, jong in 1910 geeft leerlingen uit groep 5 van de basisschool een beeld van het dagelijks leven rond1910 in de dorpen van de gemeente Aalburg. Het verhaal rond Jet en Jan vormt de rode draad in dit project. In de voorbereidingslessen op school maken de kinderen kennis met hun leeftijdsgenootjes uit 1910. De leerkracht leest voor over Jet en Jan en laat de leerlingen allerlei opdrachten doen om het verleden tot leven te brengen. Zo hangen ze oude foto’s op een tijdbalk, tekenen ze het huis van Jet en Jan op ware grootte op het schoolplein, en leren ze over de kleding van Jet en Jan.

Geschiedenis
Maar de geschiedenis van de eigen omgeving wordt pas echt tastbaar tijdens het bezoek aan Wijkestein. Hier herkennen de leerlingen allerlei voorwerpen die al in het verhaal genoemd worden: bikkels, een koffiemolen, een wasteil. Hoogtepunt van het bezoek aan Wijkestein is het activiteitencircuit. Op het programma staan onder andere koffie malen, sokken stoppen, sop kloppen en de was doen. Bovendien worden zij door vrijwilligers rondgeleid over de zolder van Museumplein Aalburg waar zij een indruk opdoen van de geschiedenis van de elektra in de afgelopen eeuw. Doordat leerlingen zelf aan de slag gaan met concrete voorwerpen komt het verleden heel dichtbij.
In de verwerkingslessen op school horen de kinderen het tweede deel van het verhaal, waarin Jet een gulden vindt. Hoe het verhaal afloopt en wat Jet met de gulden gaat doen mogen de leerlingen met behulp van allerlei opdrachten zelf bedenken.

Wethouder
Bij het bezoek aan Wijkestein zal ook Cees Schreuders, de onderwijswethouder, aanschuiven. Ondergebracht tussen de leerlingen zal zijn kennis van het leven 100 jaar geleden worden getest en ook zal hij zijn vaardigheden tonen tijdens het activiteitencircuit.

Zie verder de Agenda op Aalburg.net...

Lees meer over:

wijekstein erfgoed brabant
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.