woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

'College Aalburg lapt de wet aan zijn laars'

6 maart 2013 (door AalburgNet)

AALBURG - Tijdens de afgelopen raadsvergadering van de Aalburgse Raad kwam de financiering rond Achilles Veen (lening zes ton) aan de orde. Met name Pim Bouman (BAB) wilde de namen van de garantiestellers van het college weten. Die vraag was aanleiding tot de nodige discussie tussen partijen. Er werd zelfs een motie ingediend.

De immer kritisch volgende inwoner van Aalburg, Jaap Budding, vond in deze gebeurtenis aanleiding een open brief op te stellen die de redactie van Aalburg.net ontving:

"BAB'er Pim Bouman diende een verzoek in om inzage in de namen van de garantstellers voor Achilles Veen. Desnoods, zo stelde Bouman moet dat maar onder het opleggen van geheimhouding door het College. Wethouder Vreugdenhil weigerde die inzage met als argument dat aan de garantstellers was toegezegd hun namen niet bekend te maken. Afspraak is afspraak volgens Vreugdenhil dus kon Bouman naar zijn informatie fluiten.

In een laatste poging diende Bouman vervolgens een motie in om zo af te dwingen, dat de informatie alsnog gegeven zou worden. De Raad verwierp de motie en besloot daarmee dat het College de gevraagde informatie niet hoefde te geven.

Wat iedereen in de Raad en College over het hoofd zag, was dat de Raad er helemaal niet over gaat of het College informatie verstrekt of niet aan één of meerdere leden van de Raad. Artikel 169 van de Gemeentewet is daar klip en klaar over. In lid 3 staat het volgende:  “Zij (hiermee wordt bedoeld het college en elk van zijn leden afzonderlijk - jbu) geven de raad mondeling of schriftelijk de door een of meerdere leden gevraagde inlichtingen, tenzij het verstrekken ervan in strijd is met het openbaar belang”. Hier is geen woord Spaans bij. Het College is verplicht de gevraagde informatie te verstrekken, daar is geen toestemming van de meerderheid van de Raad voor nodig. Het is voldoende als één of meer van de leden er om vragen. De vraag werd door Bouman gesteld, dus moet het College de inlichtingen verstrekken, tenzij…

Tenzij het verstrekken van de informatie in strijd is met het openbaar belang. Ik heb echter in dit geval geen strijd met openbaar belang kunnen ontdekken. Vreugdenhil noemde alleen het aspect dat de geheimhouding door het College was toegezegd aan de garantstellers. Afgezien van de vraag of het College tegen het licht van de wettelijke informatieverplichting jegens de Raad deze afspraak wel had mogen maken, is het schenden van die afspraak niet in strijd met enig openbaar belang. Bouman deed zelfs de suggestie om de inzage onder geheimhouding te verstrekken en bood daarmee het College de ruimte om de afspraak met de garantstellers gestand te doen: de namen zouden niet in de openbaarheid komen.

Uiteraard is de geloofwaardigheid en de betrouwbaarheid van het College een belangrijk gegeven. Dat legt echter ook bij het College een verantwoordelijkheid op het moment dat er afspraken worden gemaakt met derden. Zodra gevraagd wordt om geheimhouding van (een deel van) de afspraak, dient men zich af te vragen of met het geheim houden een openbaar belang wordt gediend. Zo, niet dan mag de afspraak onder geheimhouding gewoon niet gemaakt worden. In dit geval heeft het College dit zich kennelijk niet af gevraagd.

Veel raadsleden vroegen nog aan Bouman om opgave van redenen waarom hij die namen moest weten. Bouman heeft steevast geantwoord de informatie nodig te hebben voor de uitoefening van zijn taak als raadslid, meer specifiek om adequaat de controle functie van raadslid uit te kunnen oefenen. Uit de tekst van de wet vloeit voort, dat hij verder niet hoeft aan te geven wat hij met die informatie moet, zoals onder andere De Waal (PvdA) eiste. Dat gaat de collega-raadsleden gewoon niets aan. De informatieplicht ligt bij het College, daarvoor is de goedkeuring door de Raad niet nodig.

Mijn conclusie is, dat het College de informatie gewoon – onder geheimhouding – aan BAB had moeten verstrekken, omdat BAB er om vroeg én omdat het verstrekken van die informatie niet in strijd is met het openbaar belang. Door dit niet te doen lapt het College de wet aan haar laars."

Jaap Budding

(Foto Aalburg.net: Jaap Budding)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.