zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Het SJAHdeaalburg van Dorsman

26 november 2012 (door AalburgNet)

AALBURG - Op de website van de Aalburgse Alliantie (AA) verbaast Cock Dorsman zich over de werkwijze van Ideaalburg rond de coalitievorming.

'Het is nog maar even geleden dat wethouder Loes Lijmbach haar bestuurstoga aan de wilgen hing uit frustratie over alle kritiek en gebrek aan vertrouwen vanuit de partijen achter het college waarvan ze deel uitmaakte. Ook haar partij – het CDA – gooide aansluitend het spreekwoordelijke bijltje er bij neer. Het lag voor de hand dat de resterende coalitiepartijen, SGP en BAB dus, een oplossing zouden bedenken voor de ontstane bestuurlijke crisis. Men trok zich terug en dacht ernstig na. En dát was het moment waarop Ideaalburg bij monde van haar hoofdman Sjah Sjeikarim van zich liet horen. “Het formeren zou in openheid moeten gebeuren”, bazuinde hij in de pers en naar wie maar luisteren wilde.

Ik wist niet precies wat ik met deze stelling aan moest. Ikzelf sta – net als ‘mijn’ partij – absoluut voor openheid en transparantie. Aan de andere kant is het in de Nederlandse politiek gebruikelijk om formaties binnenskamers ‘voor te koken’, al is het maar om te voorkomen  dat zulke trajecten een eeuwigheid gaan duren omdat iedereen zich geroepen voelt om er zijn/haar eigen plas over te doen.

Het liep allemaal anders dan verwacht: de oppositie (overigens met uitzondering van deze partij) stuurde via een motie de hele coalitie naar huis en stortte onze gemeente in een bestuurscrisis. Daarbij was trouwens een hoofdrol weggelegd voor de lokale VVD: waar ze eerst constructief mee leek te willen werken aan het repareren van de zittende coalitie, steunde ze nog dezelfde week voor de motie die leed tot de val ervan. Een opmerkelijke draai naar links, zoals de landelijke moederpartij ook al heeft laten zien – ‘alles voor het pluche’.  Maakt dit de lokale VVD tot de meest draaikonterige en onbetrouwbare partij op het gemeentelijke politieke toneel?

Nee, dat wint Ideaalburg! Inmiddels zit Sjah, ondanks zijn spierballentaal over openheid, als formateur te puzzelen. Achter gesloten deuren met de gordijnen stijf dicht. Sla dat beeld in uw hoofd op en haal het naar voren als u bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, op een moment van zwakte en ondoordachtheid, per ongeluk overweegt om een hokje van Ideaalburg rood te kleuren. Bedenk waar u bijna voor zou kiezen: SJAHdeaalburg.' (Cock Dorsman)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.