donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Renovatie Kromme Nolkering afgerond

10 november 2012 (door AalburgNet)

AALBURG - De renovatie werkzaamheden aan hoogwaterkering de Kromme Nol in het Heusdensch Kanaal bij Wijk en Aalburg zijn succesvol afgerond. Waterschap Rivierenland moderniseerde en verving zowel het besturingsysteem, dat zorgt voor automatische sluiting, als het bedieningsysteem waarmee de besturing kan worden gevolgd en bediend. Door de keersluis bij hoog water te sluiten bij een peil van 3.42 meter + NAP komt het waterpeil in de Afgedamde Maas niet boven  3.50 meter + NAP. Ook de sluitdrempel van de schuif werd gerepareerd. De keersluis is tegelijk met de renovatie voorzien van belettering. Nu alle werkzaamheden zijn gedaan, voldoet de keersluis weer aan alle wettelijke normen.

Met de afronding van de renovatie is de keersluis weer goed toegerust voor de toekomst. De meeste renovatiewerkzaamheden waren van elektrotechnische en werktuigbouwkundige aard en gebeurden de afgelopen tijd binnen in de toren van de Keersluis. Daarnaast werd de sluitdrempel van de schuif gerepareerd en werd de keersluis voorzien van belettering.Ook is er in de keersluis een marifooninstallatie geïnstalleerd om ter plaatse te kunnen communiceren met de scheepvaart. Om vandalisme tegen te gaan zijn er camera's opgehangen en om de peilers van de keersluis hekwerken geplaatst.

Bescherming tegen rivierwater

De Kromme Nolkering is gebouwd om de bewoners in het gebied langs de Afgedamde Maas te beschermen tegen hoog water van de Bergsche Maas en Waal/Boven Merwede. Na de hoge waterstanden in 1993 en 1995 zijn in Nederland de dijken op grote schaal verbeterd en versterkt. Een dergelijke ingreep zou het cultuurhistorische landschap langs de Afgedamde Maas ernstig hebben aangetast. Om het landschap en de karakteristieke dijkwoningen te sparen is de Kromme Nolkering destijds gebouwd. Ook zijn er toen hoogwaterkerende puntdeuren aangebracht in de Wilhelminasluis in Andel. Hierdoor kan het hele gebied van de Afgedamde Maas worden afgesloten voor het gevaar van hoog water.

Optie

De Kromme Nolkering moet dicht zijn bij een peil van 3.50 meter + NAP en treedt daarom in werking bij een peil van  3.42.+ NAP. Dit peil was destijds een zorgvuldig gekozen compromis. Voor de scheepvaart en de natuur is sluiting bij een zo hoog mogelijk waterpeil wenselijk. De inwoners van het gebied wensten uiteraard een zo laag mogelijk peil om de voeten droog te houden. Ook werd in de afweging meegenomen dat bij een laag waterpeil de hoogwaterkeringen vaker dicht moeten, met vanzelfsprekend hinder voor de scheepvaart. Een milieueffectrapportage gaf destijds het peil van 3.50 meter + NAP aan als beste optie.

Lees meer over:

Kromme nol
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.