woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Tijd voor Kunduz aan de Maas?

1 november 2012 (door AalburgNet)

AALBURG - 'Tijd voor Kunduz aan de Maas?” Zo begint het artikel op de website van de Aalburgse Alliantie (AA), geschreven door Cock Dorsman. De AA'er  fileert de situatie op het Aalburgse gemeentehuis tijdens en na de raadsvergadering van afgelopen dinsdag.

"Het scheelde gisteren een haar, of het zittende college was gevallen. Na heftige discussie werd besloten (met 8 tegen 6) dat de gemeente garant staat voor een lening van zes ton die voetbalclub Achilles gaat afsluiten bij de Bank Nederlandsche Gemeenten (BNG). Dit geld is nodig voor de realisatie van opstallen (kleedkamers, kantine en overige ruimtes) op het nieuwe sportcomplex waarvan de aanleg inmiddels is begonnen. Het is na deze beslissing niet meer zinnig om te discussiëren over het ambitieniveau van de dorpsclub en alles daaromheen. Maar er is gisteravond iets belangrijkers gebeurd dan een strubbeling over muntjes voor een lokale voetbalclub.

Voor de zoveelste keer bleek dat de coalitie in feite tot op het bot verdeeld is waar het gaat om het nemen van belangrijke beslissingen. En voor de zoveelste keer bleek dat de coalitiepartijen deels worden bevolkt door  lieden die het overleven van de coalitie hoger op hun agenda hebben staan dan het dienen van het belang van de inwoners. Let wel, die inwoners  zijn dus de mensen bij wier gratie dezelfde mensen überhaupt aan de raadstafel zitten.

Trofee
Op zo’n avond krijg je naar verloop van tijd een duidelijk gevoel over winnaars en verliezers. Voor mij persoonlijk was SGP’er Adri Burghout the man: hij stond voor zijn standpunten zonder deze te laten beïnvloeden door het coalitiebelang. Ik zou hem graag de denkbeeldige Gouden Ballen Trofee overhandigen. Een tweede Gouden Ballen Trofee komt BAB ’er Pim Bouman toe: hij bleef fier overeind in zijn opvatting dat een excuses gerechtvaardigd is ten aanzien van het feit dat het informeren van de raad kennelijk van tijd tot tijd niet nodig wordt gevonden.

Een derde trofee, Het Lege Scrotum, zou ik van harte willen uitreiken aan CU’er Wijnand van de Hoeven. Zijn denken, doen en laten lijkt uitsluitend te worden gedreven door “het-zal-me-allemaal-jeuken-zolang-ik-vroeg-of-laat-mijn-wethoudersstoel-maar-terugkrijg”. Chapeau, dan ben je bezig met een helder en overzichtelijk belang!  Wijnand for president, maar dan wel in een verafgelegen, onbetekenend bananenrepubliekje.

Kunduz-akkoord
Na afloop stond ik na te praten met een oppositiepartner; ik heb Sjah beloofd zijn naam niet te zullen noemen. We fantaseerden over hoe geweldig het zou zijn als de huidige, sukkelende pappen-en-nat-houden coalitie zou klappen, en de oppositie vervolgens de handen ineen zou slaan om pragmatische meters te maken. Verhuizende sportclubs, parkeerproblemen in de dorpskern, incestueuze betrokkenheid bij “Het Masterplan”, al deze etterende zweren zouden we adequaat kunnen tackelen om de blik te richten naar waar al (te) lang niet meer naar gekeken is: NAAR VOREN. Ik zag gedurende deze natte droom de link met wat er op landelijk niveau is gebeurd nadat het haperende kabinet viel: het Kunduz-akkoord.

Komende week bezint de coalitie zich op haar positie, zoals dat heet. Men sluit zich op, graaft zich in, en dan is de vraag wat de vraag is: “Hoe overleven we dit?” of “Hoe zijn de inwoners het beste gediend?”. Een terugblik op de laatste raadsvergadering doet je het ergste vrezen…"

Peiling
Geef ook uw mening over deze situatie in 'In de Peiling' op de startpagina van Aalburg.net. De peiling vindt u direct onder de rubriek 'Het meest gelezen nieuws.'

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.