vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Biesboschstreek: op volle kracht vooruit

24 juli 2012 (door AalburgNet)

ALTENA / BIESBOSCH: De Gebiedscommissie Wijde Biesbosch is op 1 juli ter ziele gegaan. Er werd de afgelopen tien jaar veel bereikt. Om de samenwerking te behouden werd een nieuw netwerk opgericht. 

De provincie onderkent het belang van plattelandsvernieuwing. Gedeputeerde Staten hebben besloten om initiatieven vanuit de streek te blijven ondersteunen. Er zijn maar liefst 200 projecten gerealiseerd of in uitvoering. De deelnemende partijen hebben gezamenlijk maar liefst 140 miljoen euro geïnvesteerd. De samenwerking binnen de gebiedscommissie heeft dus een duidelijke meerwaarde gehad. Om de samenwerking te behouden werd een nieuw netwerk opgericht. De streek rondom de Biesbosch heeft september vorig jaar een koersdocument geschreven over hoe nu verder. In het
koersdocument Verder op eigen kracht heeft de streek een aantal opgaven verwoord:

  • - Duurzame regionale voedselproductie: Wijde Biesbosch als voedselschuur en grondstoffenleverancier voor Brabant.
  • - De duurzame energie-regio.
  • - Waterveiligheid en zoetwaterstrategie: Wijde Biesbosch als cruciaal waterknooppunt voor Brabant.
  • - De Wijdse Biesbosch-regio: Groene oase van rust en ruimte tussen BrabantStad en Randstad.


De opgaven sluiten aan bij de Agenda van Brabant, waarin de provinciale ambities en doelen verwoord zijn.

Samenwerking
De streek concludeerde dat de samenwerking een duidelijke meerwaarde heeft. Binnen de gebiedscommissie Wijde Biesbosch is er erg veel bereikt. Veel projecten zijn uitgevoerd of nog in uitvoering. Zonder de samenwerking binnen de partners was één en ander niet of veel moeizamer tot stand gekomen. Als streek willen we de samenwerking niet verloren laten gaan.
Sinds het bekend worden van het opheffen van de gebiedscommissie zijn we dan ook gestart om een nieuw netwerk op te richten. Een netwerk waarin de domeinen onderwijs, ondernemers, omgeving en overheid samen gaan werken. Een netwerk dat een bredere opzet kent dan de huidige gebiedscommissie, waarbij de streek leidend is en waarbij projecten en uitvoering vanuit de initiatiefnemers plaatsvinden. Meer initiatieven met minder overheid.

De vier o's
Robert Holmes van Macavity Projecten heeft in opdracht van de gemeenten en de gebiedscommissie onderzocht hoe het nieuwe netwerk vorm gegeven kan worden. Hij heeft zijn bevindingen verwoord in het document ‘Op eigen kracht verder in de Biesboschstreek’.
In het document wordt beschreven hoe de samenwerking tussen de vier o’s (overheid, ondernemers, onderwijs en omgeving) er uit kan zien. Binnenkort wordt het definitieve document aan de college’s aangeboden. De overheid is geen kartrekker, maar een onderdeel van het netwerk. Het netwerk (streekalliantie en partners) is initiatiefnemer. In de streekalliantie zijn afgevaardigden van de vier o’s vertegenwoordigd. Deze streekalliantie wordt ondersteund door een procesmanager en een projectenmanager die de provincie ter beschikking stelt. De streekalliantie met haar partners vormen samen netwerk de Biesboschstreek.
 

Zes gemeenten
Vanuit het domein overheid hebben de zes gemeenten Aalburg, Werkendam, Woudrichem, Geertruidenberg, Drimmelen en Oosterhout de intentie uitgesproken het netwerk te willen vormen, in eerste instantie voor twee jaar. Als het netwerk zijn meerwaarde heeft getoond kan het netwerk
worden voortgezet.
Een netwerk waarbij in een later stadium de overige o’s betrokken worden. De portefeuillehouders hebben aangegeven de oprichting van het netwerk te ondersteunen en deze in een later stadium voor te leggen aan de verschillende colleges voor besluitvorming.

Streekoverleg
Er is niet langer een bestuurlijke rol weggelegd voor de afzonderlijke gemeenten. Namens de zes gemeenten neemt één gemeente zitting in
de streekalliantie als vertegenwoordiger van de overheids o. Dit benadrukt de gelijkwaardigheid van de o’s binnen de alliantie.
Voor afstemming op bestuurlijk niveau binnen de o van overheid op lokaal/gemeentelijk niveau, wordt er een eigen bestuurlijk (achterban)overleg in het leven roept. Een orgaan waar de gemeentelijke/lokale doelen afgestemd worden en besluiten worden genomen als dat noodzakelijk is.
De afstemming in de regio West-Brabant vindt plaats binnen het reguliere Regio West- Brabant-overleg. Agendapunten voor dit overleg kunnen door de afzonderlijke gemeenten worden ingebracht. Te denken valt  hierbij aan onderwerpen als landschapsontwikkeling, toerisme en recreatie, water, duurzame energie, leefbaarheid, mobiliteit en regionale voedselproductie.

Provincie Noord-Brabant
De provincie heeft aangegeven een samenwerking binnen de streek te willen ondersteunen. Op 22 juni besluiten Gedeputeerde Staten hoe zij de samenwerking willen ondersteunen. Het ziet er naar uit dat zij de streek willen ondersteunen in de vorm van procesgelden en het beschikbaar stellen
van personeel. Voorwaarde die de provincie hieraan stelt is dat de streek minimaal eenzelfde hoeveelheid middelen (geld en fte)
inbrengt. De zes gemeenten hebben uitgesproken aan deze voorwaarde te willen voldoen mits ook de diverse partners vanuit de andere o’s een
bijdrage leveren. In eerste instantie nemen de gemeenten de rol van initiator om het netwerk vorm te geven (de kwartiermakersfase). In deze fase zullen de andere o’s gevraagd worden deel te nemen aan het netwerk en inbreng te leveren.

Waterschappen
Ook de waterschappen Rivierenland en Brabantse Delta zien het belang van samenwerking binnen de streek. Met hen zijn op dit moment gesprekken gaande over de invulling van de rol van de waterschappen.

Binnen het Land van Heusden en Altena" bestaan veel initiatieven voor nieuwe projecten. Om een beeld te krijgen van alles wat er speelt heeft de Rabobank het initiatief genomen om initiatieven en projecten vanuit de streek in kaart te brengen. In het boekwerk Kanskaart Altena zijn de projecten
opgenomen. De kanskaart is een prachtig initiatief om partners enthousiast te maken voor het streeknetwerk.

Vervolg
De verwachting is dat de zes gemeenten deze zomer nog tot besluitvorming over gaan. Als de gemeenten instemmen kan de samenwerkingsovereenkomst met de provincie getekend worden. Na ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst start de zgn. kwartiermakersfase. In deze fase, die tot 31 december duurt, betrekken de gemeenten de overige o’s bij de tot standkoming van het netwerk. Het nieuwe netwerk moet dan op 1 januari 2013 een feit zijn.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.