vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Eikenprocessierups mag gezien worden. Graag zelfs!

26 juni 2012 (door AalburgNet)

ALTENA -  De eikenprocessierups is weer gesignaleerd in Altena. Deze behaarde rupsen zitten in de maanden mei, juni en juli in een groot aantal eikenbomen. Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen en takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Raak deze niet aan! Echter, ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan, waarbij de brandharen voornamelijk jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en/of luchtwegen veroorzaken. Ook dieren kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen.

Vermijd contact
Advies is om elk contact met de rupsen en resten ervan te vermijden. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen. Als u toch in contact bent gekomen met de brandharen, ga dan niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband en was of spoel de huid of ogen goed met water. De klachten verdwijnen normaalgesproken binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Klachten
Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien.

Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise.

Voedsel
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwintert. Van april-begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel.

Eikenprocessierups gezien?
Wanneer u (nesten) eikenprocessierupsen in uw omgeving ziet, neem dan contact op met uw gemeente. De gemeente kan wanneer nodig bestrijdingsmaatregelen nemen.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de GGD, Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid, telefoonnummer 0900 – 36 86 868. U kunt ook kijken op de website van de GGD of de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Lees meer over:

Altena eikenprocessierups
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.