donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

SGP Aalburg breekt lans voor duurzaam milieu

13 april 2012 (door AalburgNet)

AALBURG - Een duurzaam milieu begint bij onszelf… Zo begint het pleidooi van SGP Aalburg die op haar website het huidige afvalbeleid kritisch tegen het licht houdt. Niet dat men ontevreden zou zijn over de huidige systematiek. In tegendeel, men ervaart de systematiek als  eenvoudig, simpel en iedere burger weet vooraf waar die aan toe is. Waar - wat de SGP betreft - wel het knelpunt ligt, zijn de afvalstromen die in de afgelopen decennia onverantwoord zijn gegroeid. De partij meent dat hier op ingegrepen moet worden om dit, 'ook voor toekomstige generaties, beheersbaar en verantwoord te houden.' Daar zit de SGP-crux.

Corné van Gammeren schrijft: 'Vanwege de welvaart in Nederland laten statistieken zien dat wij als Nederlanders de afgelopen zestig jaar ons afval per inwoner hebben verviervoudigd.  Momenteel produceren we jaarlijks in Nederland ongeveer 9 miljard (!) kilo aan afval. Grondstoffen die we uit onze natuur winnen, produceren, consumeren en vervolgens weer afdanken. Bij een ongewijzigd consumptiepatroon en een groeiende wereldbevolking zullen onze grondstoffen schaars worden, of zijn dit al. Vanuit de visie van de SGP zijn wij Rentmeesters van deze aarde en zullen ook hierin onze verantwoording moeten nemen. Ook op gemeentelijk niveau! Misschien nog scherper gesteld: juist op gemeentelijk niveau! Als gemeente staan we namelijk het dichtst bij de burger en kunnen we sturen op afvalpreventie en het hergebruik en re-cycling van afval te stimuleren.

Financiële prikkel
Vanuit deze gedachte heeft de SGP in 2010 al een motie ingediend om burgers financieel te prikkelen om afval beter te gaan scheiden. Het scheiden van afval biedt grote mogelijkheden om de belasting van ons milieu terug te dringen. Gescheiden afval kan gebruikt worden als de grondstof van nieuwe producten. Dit vergt van de consument wel een forse omschakeling. De gemakzucht van nu moet worden omgezet naar een stuk bewustwording bij afvalscheiding. De gewoonte om alles in één en dezelfde bak te doen zal doorbroken moeten worden. Alleen dan kan er resultaat gehaald worden.

Mogelijkheden
Het beleid wat de SGP sterk bepleit, houdt in dat de burgers mogelijkheden worden geboden om afval te scheiden (diftar). Gescheiden afval kan gratis worden weggebracht maar alles wat overblijft, en dus in de grijze en groene container zal worden afgevoerd, moet wel betaald worden. De betaling zal dan per aangeboden container gebeuren volgens het principe van de “vervuiler” betaald. Hoe vaker de container dus wordt aangeboden hoe meer er voor betaald moet worden. Helaas is hiervan het gevolg dat grote gezinnen mogelijk meer moeten gaan betalen dan nu. Toch is het ook voor deze gezinnen mogelijk om, door kritisch te zijn in afvalscheiding, de container minder vaak te plaatsen en hierdoor kosten te besparen. Er zijn ons al voorbeelden van gezinnen bekend van zeven personen die door nauwgezette afvalscheiding konden overgaan van de grote naar de kleine grijze afvalkliko. In Aalburg zijn er legio mogelijkheden om afval gescheiden aan te leveren. Hierbij kunnen we denken aan: plastic, oud papier, luiers, GFT, chemisch, glas, drankkartons, elektronisch apparaten, frietvet en textiel. Al deze afvalstromen worden gerecycled tot nieuwe producten. Het restafval wat vervolgens nog overblijft moet dorr middel van de milieuheffing wel betaald worden. Dit wordt meestal verbrand of zelfs op een vuilnisbelt gestort. Deze verwerking is erg duur, milieubelastend en verkwistend voor de grondstoffen.

Resultaten
Hoewel we niet in de toekomst kunnen kijken hoe dit in Aalburg zou gaan werken kunnen we wel van onze buurgemeenten leren die deze omslag al eerder hebben gemaakt. Zo is in Werkendam en Woudrichem dit systeem al eerder ingevoerd. Hier is gebleken dat het restafval met 20% en het GFT met 40% af is genomen. Als we deze cijfers vertalen naar onze Aalburgse situatie houd dit in dat de gemiddelde kosten per aansluiting 12,- tot 15,- euro zullen dalen. Hierbij geldt uiteraard wel dat hoe beter wordt gescheiden hoe meer wordt bespaard.

Compostbakken
Om vanuit de gemeente de burgers een extra prikkel mee te geven hebben we als SGP tijdens het debat een voorstel gedaan om eenmalig, gratis, of tegen een kleine vergoeding, compostbakken uit te delen aan de burgers. Gelukkig leverde dit al verschillende positieve reacties op. Ook van de wethouder. D.m.v. deze compostbakken kunnen burgers hun eigen GFT afval composteren en opnieuw gebruiken als voeding voor in de tuin. Hiermee kan iedere burger zijn eigen verantwoording nemen om een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Want ook hierbij geldt: “Een beter milieu begint nog altijd bij onszelf.”' (SGP Aalburg)

Lees meer over:

politiek sgp
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.