vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Magische schudbollen in de vitrine

6 december 2011 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - Ontdek de ware magie van de schudbollen in de vitrine van Bibliotheek Aalburg. Wie kijkt er niet vol verwachting naar het effect van even schudden met een schud- of sneeuwbol? Emma (9) en Lobke (11) Timmermans uit Veen hebben in de maand december hun verzameling tentoongesteld.

Schudbollen
Een schud- of sneeuwbol is een transparante bol, meestal gemaakt van glas met daarin in miniatuur een scène, vaak in de vorm van een landschap. In de bol zit water dat als medium dient waardoor de "sneeuw" kan vallen. Even schudden met de bol en de witte deeltjes worden verdeeld en zakken langzaam door het water naar de bodem. Wanneer precies de eerste sneeuwbollen gemaakt zijn blijft onduidelijk, maar ze komen al in de vroege jaren van 1800 in Frankrijk voor. Waarschijnlijk zijn ze de opvolger van de glazen presse-papier, die enkele jaren daarvoor populair werd. In de jaren ‘50 kwamen de sneeuwbollen, voorheen gemaakt van glas, ook beschikbaar in plastic. Tegenwoordig zijn er vele verschillende typen sneeuwbollen beschikbaar, soms met bewegende delen en muziek.

Verzamelen
Ook Lobke en Emma raakten in de ban van de schudbollen toen ze er één cadeau kregen uit Trier en Venetië. Deze eerste exemplaren zijn inmiddels gesneuveld, maar er zijn er vele voor in de plaats gekomen: ruim dertig hebben zij er nu. Familie en vrienden nemen ze overal vandaan voor hen mee. Lobkes lievelingsexemplaar is die met een elfje van De Efteling, Emma houdt het meeste van de schudbol met dolfijnen.

Heeft u toevallig een schudbol staan en kunt u hem missen? De verzameling mag nog steeds groeien …

De bibliotheek is gevestigd aan de Perzikstraat 7b in Wijk en Aalburg (tel. 0416 – 69 04 63) en is geopend op maandag en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en op dinsdag en vrijdag van 13.00 tot 20.00 uur. Rond de feestdagen aangepaste openingstijden. Koffie en thee staan klaar.

 

Lees meer over:

bibliothee schudbollen vitrine
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.