woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Oefening en Uitspanning verzorgde spetterende show

11 oktober 2011 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - Het jaarlijks terugkerend October Festival in d’Alburcht is altijd een evenement om naar uit te kijken: ook dit jaar verzorgde Muziekvereniging Oefening en Uitspanning een wervelende show. De grote zaal was omgebouwd tot concertzaal en niets werd aan het toeval overgelaten. Naast de uitstekende belichting viel ook de perfecte diapresentatie achter het orkest op. Dit jaar gemaakt door Jeannette de Ronde en bediend door Pieter Koster. De show liep als een trein. Maar wel een heel bijzondere Zuid-Amerikaanse trein...

Meteen al bij het eerste muziekstuk werd er strak gespeeld. The Children of Sanchez was niet het makkelijkste nummer. Ouderen herkenden het als tune van sport op zaterdag, een radioprogramma van de NCRV. De vlekkeloze ingetogen solo op flugel door Wendy van Veen en het spetterende orkest vulden elkaar perfect aan. De toon was gezet. Natuurlijk mocht Adios Nonino niet ontbreken. De Argentijnse bandoneonspeler Santiago Cimadevilla wist ook hier het publiek te ontroeren. Samen met het orkest vormde het een prachtig geheel. De Cubaanse rumba El Manisero (The Peanut Vendor) met het opzwepende ritme en de opvallende dissonanten was een klassieker die zeker op zo’n avond niet mocht ontbreken.

Priscila Virdó
De eveneens uit Argentinië afkomstige Priscila Virdó paste uitstekend in de sfeer van de avond. Enthousiast en met een aangenaam stemgeluid wist ze het publiek voor zich te winnen. Rustige ingetogen en zeker emotionele muziek en dynamische ritmiek zorgden voor een aangename afwisseling die avond. Daarbij ondersteund door de krachtige dansers van de Fontys Dansacademie. Vurige tango’s in sobere kleding: ook dat is Zuid-Amerika! Vlak voor de pauze speelden het A en B orkest onder leiding van Kees Treffers het Venezolaanse nummer Tomado de la Mano. Een prestatie van formaat, want Zuid-Amerikaanse muziek vereist veel oefening om het goed te kunnen spelen. Het applaus maakte ook hier duidelijk dat het publiek genoot.

Veren
Na de pauze ging het er een stuk frivoler aan toe. Met kleurige Mexicaanse hoeden speelde het orkest er lustig op los. Wat een dynamiek heeft dit geweldige orkest! Over dynamiek gesproken: de danseressen met feestelijke kleding voor een warm klimaat en prachtige veren maakte het spektakel compleet. Hulde voor de organisatie die de sfeer goed wisten over te brengen. Ook hier wisselden feestelijke uitbundigheid en gevoelige muziek af.
Dat er ook in het orkest hele goede muzikanten zitten bewees ook René van Tilborg. Op zijn althoorn speelde hij vol gevoel de prachtige solo “Rainforest” uit “Windows of the World”. 'En helemaal uit zijn hoofd', werd er in het publiek gefluisterd.
Mas Que Nada en als uitsmijter La Colegiala waren de stukken die deze Zuid-Amerikaanse avond helemaal af maakten.

Dirigent Anno Appelo heeft Oefening en Uitspanning opnieuw een muzikale avond laten beleven waar het publiek nog lang over zal napraten. Wijk en Aalburg mag terecht trots zijn op een dergelijk orkest in hun dorpsmidden. (Foto Muz.ver. Oefening en Uitspaning)
 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.