vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Poolse vakantie in Altena voorbij

23 juli 2011 (door AalburgNet)

ALTENA - Aan alles komt helaas een eind. Zo ook aan de tiendaagse vakantie van twaalf Poolse kids. Vrijdagavond jl. vertrokken zij weer huiswaarts: naar  het kinderhuis in Goszeszyn, een buurtschap bij het stadje Wolstyn.

De Poolse jongens en meiden vertrokken vanaf het punt waar zij op 11 juli arriveerden: het gemeentehuis in Wijk en Aalburg. Dit keer zonder burgemeester Naterop, maar wel met een smile en tranen. Want... Tien dagen logeren in een vreemd land, pak hem beet, 1.000 kilometer van huis, wie maakt dat mee... In die tijd woon je in een 'gewoon' gezin dat je taal niet spreekt (o ja, een enkel woord) en doe je niet eens echt bijzondere dingen. Maar je bent wel weg van huis, in een mooie omgeving, super gezellig met vreselijk aardige mensen en veelal kinderen van je eigen leeftijd met wie je tachtig procent van de tijd optrekt. De taalbarrière wordt overbrugd met handen en voeten én met Google Translate. Die site maakt overuren... dat wel. Maar het 'gewone' blijkt voor de Poolse kids goed genoeg. Tevredenheid zit in kleine dingen.
Ergens halverwege de week tref je elkaar weer in Wijk en Aalburg voor een (Pools) praatje bij één van de gastgezinnen met chips en limonade en geniet je vooral van de gezelligheid. En van gamen: plezier is immers grenzenloos...

Traantje
De zaterdag daarop wordt doorgebracht in zwembad Veldzicht en wordt genoten van een uitgebreide barbecue. Het weer zit weliswaar wat tegen, maar dat drukt de pret voor geen meter.
Voor je het weet is het vrijdag, 22 juli en staat de klok op 'thuisreis.' Voor de busjes de straat uitrijden kijk je nog één keer achterom, naar mensen die je vrienden geworden zijn, je speelmakkers van de afgelopen periode. "Wow, to był wspaniały czas." flitst het door je hoofd, wat zoveel betekent als: 'Wow, het was een schitterende tijd." Die ervaring heb je en de herinnering neem je mee. Als je dat allemaal zo beleeft, dan mag je daar best een traantje om laten.

Benon, de Poolse groepsleider en Wijnand van der Hoeven sturen de busjes het dorp uit en gaan op weg naar Polen om een uur of twaalf later de kids af te zetten in Dom Dziekcka Droga, het grote huis waar zij wonen.

Ondersteuning
Stichting Witamy uit Wijk en Aalburg was gastheer deze week van de Poolse kids. Deze stichting haalt ieder jaar een aantal kinderen naar Nederland voor een prachtige vakantie. Door de tomeloze inzet van vrijwilligers, de gastgezinnen en de sponsors kan dat alles gerealiseerd worden. De gastgezinnen wonen in Wijk en Aalburg, Sleeuwijk en Andel. Maar er was meer steun. Zo werd het zwembaduitje aangeboden door de gemeente Aalburg en zwembad Veldzicht en kon er gebarbecued worden door een bijdrage van Aalburg.net.

Hoewel het weliswaar nog een jaartje duurt voordat er weer een groep kids komen, donateur worden kan altijd... Wie meer informatie wil over gastgezin worden bijvoorbeeld, gaat ook naar de website van Witamy. Welkom! (Foto's Erwin van Herwijnen - gastouder)

Zie ook:

Lees meer over:

kinderen poolse witamy
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.