Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Poolse kids vermaken zich prima ondanks het mindere weer'
14jul 2011

Poolse kids vermaken zich prima ondanks het mindere weer

ALTENA - Maar liefst twaalf Poolse kinderen in de leeftijd van 10 tot 17 jaar zijn met vakantie in Altena: Aalburg, Andel en Sleeuwijk. Zij verblijven van 11-22 juli bij gastgezinnen. Op 22 juli gaan de kids weer terug naar Gocieszyn waar zij wonen in leefgroepen in het kinderhuis aldaar. Maar aan terugkeren denken zij voorlopig nog even niet. Daar is de vakantie té leuk voor.

Zo kwamen zij gisteravond weer even gezellig bij elkaar bij Walter en Els van der Maaden in Wijk en Aalburg. Zouden de kids eerst naar het lokale skatebaantje gaan om te picknicken, het slechte weer gooide helaas roet in het eten. Dus verzamelde de hele club zich bij famile Van der Maaden aan de Vroonhoeve. Walter lachend: 'Ja, het weer is te slecht. Maar dat is Nederland hè. Maar op deze manier lukt het ook wel'.
"Deze manier" is dan de Poolse jeugd die zich vermaakt met games op de tv in de huiskamer. Anderen kletsen met elkaar. De gastgezinkinderen lopen er tussendoor en lijken van een taalbarrière weinig hinder te ondervinden. Benon, de Poolse groepsleider, kan altijd een handje helpen mocht het onverhoopt spaak lopen. Hij spreekt prima Engels en ook hij lijkt zich prima te vermaken.

De gastgezinouders zitten in de grote glazen aanbouw gezellig aan de koffie met cake. Ondertussen zet een fotografe alle kids op de foto. Leuk, voor later... Het prieeltje in de tuin is een dankbaar decor. En die druppels, ach, die lappen de kids aan hun Poolse laars... 

Vieren de kinderen allemaal apart van elkaar vakantie, zaterdag staat er nóg een gezamenlijk zwemfestijn op het programma, als de weergoden meewerken tenminste. Zwembad Veldzicht en de gemeente Aalburg sponsoren deze trip. Aansluitend een gezamenlijke BBQ, aangeboden door de redactie van Aalburg.net. Gezien de sfeer gisteravond zal ook dat feest zeker slagen.

Beeld
In de dagen die nog komen vermaken de Poolse kids zich met de gastkinderen, gaan zij mee winkelen, maken uitstapjes of anderszins. Walter: 'We doen niet per se speciale dingen. De kinderen draaien gewoon mee in ons gezin. Het feit dat zij in Nederland zijn, sommigen zijn hier al vaker geweest, is al een belevenis voor ze.' Ondertussen laat hij een stapel A4-prints zien die een beeld geven van Gocieszyn, in het noorden van Polen, een rustig en eenvoudig dorp met basisvoorzieningen zoals een winkel en een school.

Voor wie het Poolse kindertehuis eens nader wil bekijken KLIKT hier...  (De taal is even lastig, maar de foto's spreken des te meer.)

Meer foto's van het kinderhuis in Gocieszyn zijn te vinden op de site van Witamy, de ontvangende stichting uit Wijk en Aalburg.

(Foto's Aalburg.net)Deel dit bericht met je vrienden!