donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Witamy terug uit Polen

26 mei 2011 (door AalburgNet)

'Na een vlotte reis kwamen we aan in het kinderhuis in Goszeszyn, een gehuchtje bij het stadje Wolstyn waar een heel groot huis staat wat kinderhuis is. Het is prachtig om daar aan te komen, de oeroude bomen begonnen weer uit te lopen, de zon straalde en we werden hartelijk ontvangen. De vorige keer dat wij er waren (oktober 2010) waren ze druk bezig om veranderingen in het kinderhuis door te voeren om zo aan te passen aan de Europese normen.

Een paar jaar geleden woonden er zo’n 100 kinderen in het huis. De huizen moesten kleiner, volgens de Europese normen. Het kinderaantal werd teruggebracht tot 40/45. Met een budget voor 100 kinderen is het verwarmen en onderhouden van zo’n pand nog op te brengen. Met het budget voor maar 40 kinderen wordt dat al moeilijker. Vorig jaar werd van hogerhand opgelegd dat er duidelijk apart wonende groepen van max.10/12 kinderen moesten komen. In het gebouw werden deuren afgesloten, zodat de kinderen niet meer door elkaar heen liepen,maar veel meer op hun eigen groep bleven. Wij merkten echt dat het meer rust gaf, geen geren meer heen en weer door het huis. Voor het kinderhuis betekende dat weer minder kinderen, maximaal 35, voor drie groepen. Weer minder geld voor onderhoud en verwarming.., minder werk voor leiding, ontslagen…

Onzeker
Nu was de sfeer erg onzeker. De deuren binnen waren allemaal weer open, de kinderen liepen weer heen en weer (op zich wel erg gezellig, maar niet echt rustgevend).
We hebben gevraagd waarom dit  zo was. Het antwoord was dat er was besloten om dit grote huis te sluiten, de kosten konden niet meer opgebracht worden. Per 1 mei 2011 zouden ze doorgaan met twee groepen van vijftien kinderen. Ze konden daarom niet meer in dit huis blijven wonen, ze moesten verhuizen naar het huis in Wolsztyn. In Wolsztyn woont al een groep wat oudere kinderen, daar is een hele goede mogelijkheid om een groep te maken, die echt apart woont.

Maar… het betekende ook: personeel teveel, ontslagen, wie? Wanneer? Kinderen teveel, wie moet waarheen? Voor 18 (!) kinderen moest binnen twee weken nog een ander thuis gevonden worden. Wie? De rechtbank heeft daar heel veel (misschien wel alles)over te zeggen, die zou gaan bepalen wie waarheen moet verhuizen en wie kan blijven. 
Een voorbeeld; een jongen (met beperking) is een paar jaar geleden verwaarloosd uit huis gehaald. Omdat zijn beperking dusdanig ernstig is heeft hij vorig jaar te horen gekregen dat hij zijn leven lang een (kleine) uitkering zal krijgen. Nu geeft zijn moeder aan dat hij weer thuis mag komen wonen.. De kans is groot dat de rechtbank zal beslissen dat hij weer naar huis kan, er moeten immers 18 kinderen een andere plek krijgen? Voor hem is er toch een mogelijkheid? En hij brengt dat aantal terug tot 17. Voor de directeur zal dat een moeilijk gevecht worden met de rechtbank.
Die onzekerheid, het was te voelen, niet alleen onder het personeel, maar ook onder de kinderen.

Leuk
Maar er waren ook erg leuke dingen; een gastouder had voor alle kinderen een pakje gemaakt. Daarin zat shampoo, tandpasta, een tandenborstel, zeep, een speeltje, wat kleurpotloden, een puntenslijper…. Voor elk kind in echt cadeaupapier ingepakt. Geweldig, de kinderen stonden keurig op hun beurt te wachten. De leiding zei: "Het lijkt wel kerstavond voor hen!" Die stralende snoetjes! Wat een simpel pakpapiertje kan doen. Het is iets om er in te houden.

We hebben ook gesproken met de directeur van het kinderhuis en Benon (hij is een teacher die al drie keer in Nederland is geweest met een groep kinderen en vrij goed Engels spreekt). Ons doel was om goede afspraken voor de zomervakantie te maken.
Wat ook nu een hele moeilijke factor was, waren de verhuizing en de onzekerheid. Welke kinderen zijn er straks nog in het kinderhuis. Krijgen we op tijd alle papieren klaar? (De directeur moet voor elk kind dat mee gaat naar Nederland toestemming vragen aan familie en daarnaast ook aan de rechtbank, daarna kan hij de reisdocumenten in orde gaan maken en aanvragen.)

We hebben afgesproken dat we eind mei horen hoeveel kinderen er naar Nederland komen en wie het zijn. We streven weer naar zo’n 15 kinderen, een mooie groep om iets mee te organiseren en voor ons als bestuur ook goed te overzien en contact mee te houden.
Het wachten is nu op een namenlijst, altijd het meest spannende van de organisatie. Wie komen er? Kunnen we de kinderen een beetje plaatsen in een gezin wat past? Meestal lukt het na wat gepuzzel goed, een enkele keer is de klik wat minder, maar dan wordt er van alle kanten hard aan gewerkt om er voor iedereen toch een fijne tijd van te maken.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de kinderen vrijdag 8 juli aan zouden komen. Op vraag vanuit het kinderhuis is er besloten om de kinderen op maandag 11 juli aan te laten komen. Ze zullen dan in plaats van 21 juli, 22 juli pas vertrekken.
Voor ons als bestuur begint er nu een hele drukke periode. We moeten heel veel gaan regelen en afspreken. Het meeste werk is het boekje wat we maken met informatie voor de gastgezinnen en voor de kinderen (alles in het Pools vertaald) en ook foto’s van de gastgezinnen en de kinderen. Een boekje wat aan het einde van die twee weken echt gebruikt is!

We kijken er weer naar uit dat de kinderen komen!'

Melanie van der Hoeven
(voorzitter Stichting Witamy)
 
Kijk op www.witamy.nl voor meer foto’s.
 

NASCHRIFT redactie Aalburg.net:
Stichting Witamy kan zeker nog sponsors gebruiken. Een 'operatie' als deze kost nu eenmaal geld. De grandioze inzet van de vrijwilligers kan gesteund worden. Wilt u de Poolse kinderen ook een fantastische tijd geven door hun verblijf te sponsoren? Maak dan uw gift over op Rabobanknummer 3015.61.796

Lees meer over:

witamy reis polen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.