Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'CU Aalburg zoekt draagvlak voor breedbandinternet'
26apr 2011

CU Aalburg zoekt draagvlak voor breedbandinternet

AALBURG - 'Europese landen zullen moeten investeren om burgers aan breedband internet te helpen. Dat zei Eurocommissaris Neelie Kroes in een toespraak tijdens het Nordic Broadband Forum in Kopenhagen afgelopen jaar. CU Aalburg bevindt zich voor wat betreft de overtuiging dat breedbandinternet  (nu maar eens) voor iedereen (en zeker voor 'het platteland') ter beschikking zou moeten komen, dus in goed gezelfschap. Begin 2009 leek het er even op dat er een dergelijke aansluiting in Aalburg zou komen. Dat initatief smoorde echter.

Van der Hoeven brak, namens CU Aalburg, eerder al een lans voor de regio:  'We weten dat het huidige coaxnetwerk ingezet kan worden voor breedband internet. Het kabelnetwerk van de TV kabels tot aan de kasten in de wijk is al vaak van glas. Maar in landelijk gebied en op industrieterreinen zijn vaak helemaal geen kabelaansluitingen. Zelfs met een toezegging van de directie van ZIggo werd eerder een kansrijk project in Aalburg de nek omgedraaid waardoor scholen, bedrijven en zorginstellingen niet collectief konden worden aangesloten. De fractie van wil komende maand met een initiatiefvoorstel komen om breedband internet weer echt op de agenda te zetten. Wij willen het college vragen het manifest breedband te ondertekenen.' 

Begrip
Toch toont de CU Aalburg ook begrip en meent men dat aanbesteding en mededingingsregels het participerende overheden niet gemakkelijk maakt als het gaat om in de aanleg van data-infrastructuur. 'Er is kennelijk een goede lobby vanuit de markt die ook zijn werk doet. Wij zijn er van overtuigd dat een goede infrastructuur van belang is om krimp in landelijk gebied te vertragen. Dus als er geen directe investeringen komen vanuit de provincie kunnen zij zich misschien wel blijven inspannen om de telecomwet aan te scherpen of om partijen bij elkaar te brengen zodat er wel nieuwe initiatieven ontstaan. De CU zal op verschillende bestuurlijke niveaus aandacht blijven vragen voor dit onderwerp. Het landelijk gebied mag niet achtergesteld worden!'

Breedband
Breedband is een term die in combinatie met internet of netwerken wordt gebruikt. Breedband betekent dat de verbinding met het netwerk wordt gemaakt met een 'snelle' verbinding. In 2003 maakte nog slechts een derde van alle Nederlandse huishoudens verbinding met internet via breedband en ongeveer de helft gebruikte de klassieke modem. 
De hoge penetratie van breedband in Nederland wordt toegeschreven aan de stevige concurrentie tussen kabelbedrijven en ADSL-aanbieders.  Dit was mogelijk doordat in vrijwel geheel Nederland een dubbele infrastructuur met zowel coaxkabel als twisted pair aanwezig is, wat vrijwel uniek is in de wereld en te danken is aan de zachte en vlakke bodem waarin graven relatief goedkoop is. Er zijn de afgelopen jaren diverse lokale initiatieven ontstaan, vaak gesteund vanuit gemeenten, om glasvezel aan te leggen naast de reeds aanwezige infrastructuur.

Over glasvezelverbindingen kunnen momenteel technisch de hoogste snelheden behaald worden. Coax biedt echter de hoogste commercieel verkrijgbare snelheden. Er wordt nog steeds geïnvesteerd in techniek om zowel kabelverbindingen als ADSL/VDSL steeds sneller te maken, dit om de bestaande infrastructuur zo efficiënt mogelijk te benutten. 

Lees ook dit artikel..

Zie ook:
CU blijft gaan voor breedband in de regio (za, 9 apr 2011)
Breedbandinternet 'Altena-breed' (do, 19 feb 2009)


Deel dit bericht met je vrienden!