zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

KIJK! de leidsters worden gecertificeerd!

9 februari 2011 (door AalburgNet)

AALBURG - In de afgelopen jaren is er vanuit de overheid, maar ook vanuit een plaatselijke behoefte, inzet gepleegd de kwaliteit van de peuterspeelzalen verder te verhogen. Ook van de kinderdagverblijven wordt een steeds grotere professionaliteit gevraagd.
Daarom zijn er in samenwerking met de besturen van de peuterspeelzalen en de kinderdagverblijven binnen de gemeente Aalburg in 2009 afspraken gemaakt over wat er voor de kwaliteitsverhoging gedaan moet worden. Besloten werd toen het peutervolgsysteem van KIJK! te gebruiken. 

In de afgelopen periode hebben de leidsters veel inzet getoond door de trainingen voor de implementatie van het peutervolgsysteem van KIJK!. Op 14 februari a.s. worden aan de deelnemers de certificaten uitgereikt en worden de leidsters in het zonnetje gezet. Dit gebeurt door wethouder Jan Spuijbroek om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis van Aalburg. In maart wordt gestart met het volgen van kinderen in de praktijk. 

Volgen en observeren
Met dit volgsysteem worden kinderen gevolgd en geobserveerd gedurende de periode dat de kinderen gebruik maken van een van beide instellingen. Zo kan er eerder in beeld komen of de ontwikkeling van een kind naar wens verloopt of dat er extra ondersteuning geboden moet of kan worden op het gebied van taalontwikkeling of op motorisch - en op sociaal emotioneel gebied. Als dat het geval is kan er dus eerder professionele hulp worden ingeschakeld. Het peutervolgsysteem van KIJK! biedt hiervoor handreikingen. En dat is in het belang van het kind.

Het gebruik van een peutervolgsysteem draagt er eveneens aan bij dat er een duidelijkere doorgaande lijn met de basisschool gecreëerd wordt. Voor de overdracht worden nog sluitende afspraken gemaakt. De samenwerking met de peuterspeelzalen en de kinderdagverblijven wordt eveneens versterkt waardoor de overgang voor de kinderen van de peuterspeelzaal of kinderdagverblijf naar de basisschool gemakkelijker verloopt.

Met de implementatie van het peutervolgsysteem is een stap gezet op het pad van verdere professionalisering. Met de besturen van de peuterspeelzalen en de kinderdagverblijven worden jaarlijks afspraken gemaakt voor verdere deskundigheidsbevordering van de leidsters. De ontwikkelingen rond het peuterspeelzaalwerk en het kinderdagverblijfwerk in het kader van het (landelijke) onderwijsachter-standenbeleid vragen van de gemeente inzet hiervoor.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.