donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Ambtenaren vrezen voor hun baan

11 oktober 2010 (door AalburgNet)
Er is veel onrust onder Brabantse ambtenaren die bang zijn vanwege de aangekondigde bezuinigingen hun baan te verliezen, aldus vakbondsman Jan Kerstens.

Hij vreest dat veel gemeenten met de botte bijl in het ambtenarenbestand gaan hakken en dat levert op de langere termijn problemen op. Onderzoek wijst uit dat de komende jaren veel ambtenaren met pensioen gaan en daarom is er nieuwe aanwas nodig.

Stilstand

Kerstens verwijt de kleine overheden dat ze stil hebben gestaan. Ze hebben nooit kritisch naar hun personeelsbestand gekeken. Werknemers hadden volgens hem al lang bijgeschoold moeten worden, zodat ze flexibel inzetbaar zijn. Nu is een groot deel van de ambtenaren oud en zij hebben daar geen zin meer in.

Kerstens probeert de gemeenten er nu te van overtuigen om de jongere ambtenaar wel bij te scholen.

Daarnaast maakt de FNV plannen om een mobiliteitscentrum op te zetten. Daar kunnen ambtenaren, maar ook anderen die hun baan kwijtraken omgeschoold worden, zodat ze ook in andere sectoren inzetbaar zijn. Door veel te praten met de gemeenten en provincie hoopt de FNV dat ze de werknemers niet zomaar ontslaan, maar kijken of ze op een andere manier efficiënter ingezet kunnen worden. De vakbond stelt daarvoor concrete plannen op die dit najaar nog worden voorgelegd aan de gemeenten. Acties staan voorlopig niet gepland. Ambtenaren zijn volgens Kerstens tot nu toe nooit in gevaar geweest en zijn niet gewend om op de barricade te staan. (Omroep Brabant)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.