vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Rupsen plagen vooral Aalburg

12 augustus 2010 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - Het Land van Heusden en Altena gaat gebukt onder een rupsenplaag die buxusboompjes tot op het hout volledig stript. Met een enkele dag zijn de door hen bevolkte struiken kaal en geel. Taxus- en coniferenhagen laten zij ongemoeid.
Lokale tuincentra kunnen de bestrijdings-middelen niet  aanslepen en zijn binnen enkele uren door hun winkelvoorraad heen.

Preventief spuiten helpt niet zeggen deskundigen. Het verdelgingsmiddel moet direct in contact komen met de uit Azië afkomstige rups. Alleen dat maakt een einde aan diens veelvraterij. Als de buxusmot - zoals hij in de volksmond wordt genoemd - na een week nog of weer in de haagjes zit, moet de spuiterij herhaald worden, aldus het advies van de experts.

In Nederland werd de mot in 2007 en 2008 al op enkele plaatsen gevonden. In Andel en Geertruidenberg constateerde de Plantenziektenkundige Dienst in het voorjaar van 2009 dat deze rupsen een koude winter goed kunnen overleven.
Momenteel lijkt de verspreiding zich nog te beperken tot de Bommelerwaard en het land van Heusden en Altena. De ervaring uit Duitsland leert dat de soort zich met circa 5 á 6 kilometer per jaar verspreid.

Naast Duitsland en Nederland is de buxusmot inmiddels ook gesignaleerd in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk en Groot-Brittanië. Gezien de gestage uitbreiding in Europa zal deze nieuwe plaag zich naar verwachting verder over Nederland verspreiden. (Foto Ministerie van Landbouw)
 

Lees hier de informatie van het Minsterie van Landbouw - Plantenziektenkundige Dienst

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.