donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Wonen in Bollenhoef Eethen

14 juni 2010 (door AalburgNet)

EETHEN -Vorig jaar werd op de bouwlocatie van de Bollenhoef in Eethen nog archeologisch onderzoek verricht. De vondsten zijn onderzocht en opgeslagen. De bodem is voldoende onderzocht zodat er gebouwd kan worden. Vanaf 23 juni gaan zes woningen in de tuin van Eethen in verkoop. Het plan bestaat uit twee hoekwoningen, twee tussenwoningen en twee twee-onder-één-kapwoningen. De zes woningen zijn geschikt voor doorstromers en starters.

De Bollenhoef in Eethen is al vanaf de dertiende, en misschien al sinds de twaalfde eeuw, bewoond. Dat blijkt uit het archeologisch rapport over de opgravingen in dit gebied. Tijdens de archeologische opgravingen zijn namelijk een gracht en een waterput aangetroffen die stammen uit de dertiende eeuw. De gracht bevatte allerlei archeologische vondsten zoals aardewerk, dierenbotten, een slot, kist- of kastbeslag, paardentuig en een mes. Verder zijn er twee zogenoemde perceleringsgreppels uit de veertiende tot en met de zestiende eeuw gevonden. De archeologische resten wijzen op agrarisch gebruik van het gebied.

In latere tijden was op de Bollenhoef een appelboomgaard te vinden waar de Eethense wijnappel groeide. Deze fruitbomen staan nu nog in Nieuwendijk en in Rijswijk. Aan de boom groeien lekkere handappels. In de zomer hebben ze een glimmend laagje, een soort waslaagje. Eenmaal rijp verdwijnt dat glimmende blosje en heb je bijna witte appels.  (Weekkrant)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.