donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Stimulans economische vitaliteit door ontwikkeling bedrijventerreinen

28 mei 2010 (door AalburgNet)

ALTENA - De gemeenteraden van Aalburg, Werkendam en Woudrichem hebben eind 2008, mede gestimuleerd door de provincie Noord-Brabant, besloten tot regionale samenwerking bij de ontwikkeling van bedrijventerreinen in het Land van Heusden en Altena. Als vervolg daarop hebben de drie gemeenteraden de afgelopen weken het bedrijfsplan voor het regionaal bedrijventerrein en de drie subregionale bedrijventerreinen vastgesteld..

Het bedrijfsplan bevat een uitwerking van het voornemen voor ontwikkeling en uitgifte van een regionaal bedrijventerrein (RBT) bij Werkendam en drie subregionale terreinen: Veensesteeg in Aalburg, Bruine Kilhaven V in Werkendam en Rietdijk Oost-Oost in Woudrichem.
Door nauwe afstemming tussen de gemeenten bij de ontwikkeling van de vier terreinen, in combinatie met de herstructurering van bestaande bedrijventerreinen, wordt een zorgvuldig ruimtegebruik bereikt in het Land van Heusden en Altena. Door de regionale samenwerking wordt de economische vitaliteit van het Land van Heusden en Altena behouden en verder ontwikkeld.

Voorbeeldfunctie: pilot-project Rijksprogramma ‘Mooi Nederland’

De aanpak in het Land van Heusden en Altena heeft een landelijke voorbeeldfunctie voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen, vooral op het aspect van regionale samenwerking. Het Ministerie van VROM heeft deze ontwikkeling als pilot-project aangewezen in het kader van het Rijksprogramma ‘Mooi Nederland’.
De komende tijd wordt een ontwikkelingsbedrijf opgericht, worden terreinen aangekocht en inrichtingsplannen opgesteld. Parallel wordt ook de herstructureringsaanpak en programmering voor de regio nader uitgewerkt.

Grote belangstelling

De voorbije jaren ontbrak het in de regio aan goede vestigingsmogelijkheden voor bedrijven. In de bestaande voorraad is het aanbod eveneens beperkt. Het terrein Bruine Kilhaven V waar dit jaar bedrijfskavels worden uitgegeven mag zich, ondanks de algemene economische teruggang, in een grote belangstelling verheugen.

De ontwikkelingsopzet wordt in nauwe samenwerking met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en de Brabantse Herstructureringsmaatschappij (BOM-BHB) opgezet en uitgevoerd. De BOM-BHB biedt ondersteuning bij de herstructurering en heeft € 2,5 miljoen gereserveerd voor een actieve herstructureringsaanpak. Op termijn zal uit de ontwikkeling van het RBT in ieder geval nog € 1,3 miljoen extra voor de herstructureringsaanpak worden gegenereerd. Er wordt een samenwerkingsovereenkomst opgesteld waarin de relatie met de regionale herstructurering van bestaande bedrijventerreinen wordt geregeld. Met de provincie Noord-Brabant vindt overleg plaats over de wijze waarop zij de integrale aanpak met een financiële garantie aan de gemeenten gaan ondersteunen.
 
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.