woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Uitreiking Toontje Sprenger Pluim

6 maart 2010 (door AalburgNet)

AALBURG - Aankomende maandag wordt in het gemeentehuis van Aalburg voor de tweede maal de Toontje Sprenger Pluim uitgereikt.

 

De Toontje Sprenger Pluim is vorig jaar ingesteld en wordt uitgereikt aan een vrouw die zich in het afgelopen jaar heeft ingezet voor vrouwen in de politiek. Vorig jaar ontving Hetty van der Stelt de prijs, omdat ze als enige vrouw actief was in de Woudrichemse politiek. De pluim is bedoeld als stimulans om zich in te zetten voor meer vrouwen in de politiek.

De Toontje Sprenger pluim is vernoemd naar Toontje Sprenger, de eerste vrouw die in de regio gekozen werd in de gemeenteraad. Dat gebeurde in 1939 in de gemeente De Werken en Sleeuwijk voor de liberalen. Haar politieke carriere was van korte duur, omdat de gemeenteraden in 1941 ophielden te bestaan. Na de oorlog keerde zij niet meer terug in de raad en overleed al snel daarna. 

Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen telt Aalburg drie vrouwen, Woudrichem één en Werkendam vier. Dit kan na de collegevorming nog veranderen. Meest vrouwvriendelijk is VVD Aalburg met 57 procent vrouwen binnen de gelederen. 
 
Voor de bijeenkomst op het Aalburgse gemeentehuis zijn alle gekozen vrouwelijke raadsleden uitgenodigd. Uitreiking geschiedt om  17.00 uur. 8 maart is Internationale Vrouwendag.
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.