Alles over Aalburg...
04nov 2009

Regionale Verlichtingsactie VAL OP

ALTENA - Onder het motto ‘Val op! Daar kun je mee thuis komen’ zullen politie, gemeenten, scholen en Veilig Verkeer Nederland in de regio Breda de komende maanden intensief samenwerken. Hun gezamenlijke doel is het bevorderen van het juiste gebruik van fietsverlichting.
De regionale fietsverlichtingsactie start op maandag 2 november en duurt tot en met 15 januari. De actie richt zich vooral op scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs. Tijdens deze hele periode zal de politie bekeuringen uitdelen als de fietsverlichting niet in orde is. Voor en/of achter geen licht kost 35 euro. Geen reflectie op achterkant, trappers of wielen kost 20 euro.
Veilig Verkeer Nederland verwacht in de regio Breda bij preventieve acties ruim 13.000 fietsen te kunnen controleren. Goed gedrag wordt beloond. Elke gecontroleerde fietser mét goede fietsverlichting of goed zichtbaargedragen verlichting kan een kleine attentie krijgen.

Alle scholen in de regio ontvangen een uitgebreide lesbrief over fietsverlichting en reflectie. In de lesbrief is er veel aandacht voor de regels die gelden voor het gebruik van vaste en de steeds meer voorkomende losse lampjes. Alle basisscholen worden uitgenodigd mee te doen met de prijsvraag ‘Val op!’ De leerlingen ontwerpen bij de prijsvraag ansichtkaarten waarmee ze anderen duidelijk maken waarom verlichting en zichtbaarheid in het donker zo belangrijk is. De winnende scholen ontvangen hun prijs uit handen van het Brabant Veilig Voorlichtingsteam. Bij de voortgezet onderwijsscholen voert Veilig Verkeer Nederland zo veel mogelijk preventieve fietscontroles uit.

De actie is een gezamenlijk initiatief van alle 12 gemeenten die in de regio Breda samenwerken, de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, de politie en de provincie Noord-Brabant. Ook in de andere regio’s in Brabant wordt aan de actie aandacht besteed.
Volgens de initiatiefnemers is het belangrijkste doel van de actie dat we met zijn allen begrijpen dat als het al een beetje schemerig wordt, het aandoen van je fietsverlichting er gewoon bij hoort. Je gebruikt je verlichting niet alleen om zelf beter te zien, maar vooral om beter zichtbaar te zijn voor anderen. En dat is in deze tijd van het jaar, met mist, regen, beslagen autoramen en veel duisternis geen overbodige luxe. Kortom, val op, daar kun je mee thuiskomen!Deel dit bericht met je vrienden!