zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Op zoek naar de parels van Aalburg

18 maart 2009 (door AalburgNet)

MEEUWEN - De drie sprekers op de druk bezochte ondernemersavond waren het met elkaar eens: de huidige economische neergang moet voor ondernemers alle aanleiding zijn de schouders er onder te zetten. ‘Wij moeten het samen doen’, was het motto van SOVA-voorzitter Floris van den Hoek. ‘Ga op zoek naar de parels van Aalburg’, liet burgemeester Fons Naterop zijn gehoor weten. Aansluitend sprak Jan Pelle, directeur van de BOM: ‘Crisis schreeuwt om ondernemerschap.’

Het Samenwerkingsverband Ondernemersverenigingen Altena (SOVA) vertegenwoordigt ruim duizend ondernemers in de regio. Van den Hoek benadrukte het belang van het ‘collectief’, ‘het samen optrekken’ juist in deze recessietijden. De SOVA doet dit door het delen van kennis en ervaring, het bevorderen van samenwerking en door regionale belangenvertegenwoordiging.

Eerste burger Naterop noemde de 1.000 ondernemers (op 12.500 inwoners!) in Aalburg ‘de kurk van de samenleving. U bent een echte, eigen bonendopper. Dat betekent creativiteit aanwenden. Dat hebben wij hard nodig. Ga allianties aan met andere bedrijven. Durf te ondernemen! Ga op zoek naar de parels van Aalburg. De gemeente kan daarbij marginaal iets betekenen.’ Naterop doelde daarbij onder meer op het voorwaardenscheppend zijn en het naar voren halen van gemeentelijke investeringen. Ook samenwerking met buurtgemeenten is belangrijk. De Regionale Nota Eco Beleid, met 33 actiepunten, is daar een voorbeeld van. Evenals het opzetten van een regionale VVV.

Jan Pelle (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) brak een lans voor actief ondernemerschap. ‘Crisis schreeuwt om ondernemerschap. Creëer nieuwe kansen. Tijdens de crisis van de jaren dertig zijn grote bedrijven ontstaan.’ Hij wilde niet verhullen dat de crisis ‘ernstig’ is. De Nederlandse economie krimpt met 3,5%. ‘De wereldeconomie verandert ingrijpend. De economie moét gestimuleerd worden.’ Aan de hand van een aantal voorbeelden besprak hij hoe dat zou kunnen en noemde onder meer het opzetten van een MKB Kredietfonds voor bedrijven met goed management, maar met liquiditeitsproblemen door ‘vraaguitval.' 'De provincie heeft 25 miljoen beschikbaar om zulke bedrijven de hand te reiken. Dat kunnen over een paar jaar wel pareltjes in Aalburg zijn.’

Naar aanleiding van een vraag uit de zaal werd, op voorspraak van burgemeester Naterop, afgesproken dat de gemeente Aalburg een Task Force zal initiëren, waarin naast de gemeente ook ondernemers zitting nemen om samen op zoek te gaan naar creatieve, innovatieve ideeën. Ondernemersvereniging Aalburg, die de avond organiseerde, zal de leden hieromtrent ook benaderen. Voorzitter Kees de Waal concludeerde dat de bijeenkomst 'informatief en inspirerend' was geweest en keek terug op een geslaagde avond.

Floris van den Hoek, voorzitter SOVA Burgemeester van Aalburg, Fons Naterop
Jan Pelle, voorzitter BOM OV Aalburg voorzitter, Kees de Waal

 (Foto's Aalburg.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.