Alles over Aalburg...
18mrt 2009

Luchtmachthelikopters oefenen voor civiele brandbestrijding

Cougar Helikopter

MEEUWEN / GENDEREN - De Koninklijke Luchtmacht (KLu) gaat met ingang van 16 maart met twee typen transporthelikopters boven delen van de Bergsche Maas trainen. Dit gebeurt onder meer tussen de A27 en de N267, bij Meeuwen en Genderen.  Het water scheppen is nodig om helikopterbemanningen te trainen in het bestrijden van (bos)branden. 

Rijkswaterstaat heeft een permanente vergunning verleend voor Cougar- en Chinook-helikopters. 
De trainingsvluchten vinden plaats tussen zonsopgang en zonsondergang, waarbij het zicht minimaal 1000 meter bedraagt.

De Cougars en Chinooks zijn gestationeerd op Vliegbasis Gilze-Rijen. Zij worden regelmatig ingezet bij (bos)branden. Het blussen van branden gebeurt met behulp van een zogenaamde bambi-bucket, een flexibele waterzak die onder de helikopter wordt gehangen. Op deze manier kan een Cougar  2.500 liter water en een Chinook  10.000 liter water vervoeren.

De afgelopen jaren hebben zowel de Cougar als de Chinook hun waarde bewezen bij het blussen van branden. De helikopters zijn onder andere ingezet bij de cacaobrand in Zaandam, een natuurbrand bij Austerlitz, de duinbranden bij Heemskerk en een brand in een opslagloods in Venlo. Internationaal waren zij actief bij grote bosbranden in Portugal (2006) en Griekenland (2007). 

Chinook in actie tijdens Luchtmacht DagenMede door de ondersteuning van de helikopters wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de civiel-militaire samenwerking bij het bestrijden van calamiteiten in het kader van de zogenaamde Derde Hoofdtaak.

(Defensie)

 

(Foto TekstAtelier®)Deel dit bericht met je vrienden!