Alles over Aalburg...

Column

Discriminatie. Wat een schaamte. (dinsdag 23 juni 2020)

Afbeelding bij Column: Discriminatie. Wat een schaamte.

Het is alweer een paar weken geleden, en toch ook alweer zo lang terug. De gewelddadige dood van George Floyd.

Kijkend naar de geschiedenis is door mensen veel onrecht gepleegd om je over te verbazen. Toen werden mensen gemarteld, opgehangen aan een touw of een koord, nu wordt er kordaat gemoord. Kent u (nog) het boek: De hut van Oom Tom? Na Luther King dacht ik nog dat het beter zou gaan. Helaas is dat niet zo.

Waarom nu dit schrijven? Ein-de-lijk zag ik het. Premier Rutte gaf een voorzet: hij gaf aan anders te gaan denken over "de zwarte pietendiscussie". Mijn man beaamde dat. Ik ging verder met mijn gedachten: ‘Stel als we nu alles eens omdraaien, een donkere man op een hoog wit paard als de Sint met een stel blanke pieterknechten. Nee, voor niemand kwetsend bedoeld, het gaat om de bewustwording. We moeten proberen de pijn en het verdriet van anderen van al die jaren in te voelen. Niet alle tradities zijn juist of goed.

Want zijn wij mensen zo hypocriet? We baden ons bruin in de zonneschijn, anders zijn we bleekscheten, toch?
We roepen: ‘We zijn elkaars gelijke, maar ik ben dan wel een beetje meer dan jij.’ Voorbeeld: Dat er nu, ook nog steeds in ons land, één van de rijkste landen, armoede heerst.
Het gaat erom de pijn en het verdriet, de aangedane vernederingen aan mensen te begrijpen. In te voelen. Altijd weer opnieuw als laatste geplaatst worden, of zelfs helemaal niet geaccepteerd worden, is op zijn zachts gezegd balen. En dan ga je zelf je rechten halen.
Natuurlijk is dat niet goed. Maar de hamvraag is: ‘Van wie?’

Er is iets fundamenteels mis gegaan in iets wat heel belangrijk was en nog steeds is, maar wat veel mensen niet willen horen of zien.

God zei: ‘Laat ons mensen maken.’ Hij zei niet: ‘Blank, geel bruin, Jood, Griek, of zwart.’ Hij zet namelijk niemand apart. Hij zei: ‘Laat ons mensen maken naar ons evenbeeld.’ Dat betekent: naar Zijn hart, vol van liefde, agapè, goedheid, vergeving, heling, genade en troost.

Het hart van de mens daarentegen blijkt een voedingsbodem voor het kwaad. Het kwaad dat eigen belang stimuleert en gaat voor eigen winst.
En verder zegt de Bijbel: 'Wees niet  egoïstisch en probeer niet de eer naar u toe te trekken of een ander te bedriegen. Maar wees nederig en sla een ander hoger aan dan uzelf. Denk niet alleen aan uw eigen zaken, maar heb ook belangstelling voor wat een ander doet.' (Filippenzen 2:3-4) Wijze woorden. Ja, alle wijsheid is van God, toen en nog steeds. Hij is en blijft dezelfde.

Als ik over dit alles nadenk dan stel ik vast dat wij hier kennelijk jaren overheen gelezen hebben. Als mensheid zijn wij hier verschrikkelijk ver van afgedwaald Bblanken waren en zin. heersers vanwege kleur en eigenbelang. Wat is en wordt daardoor veel, oneindig veel geleden …

Het gaat mij, nogmaals, om het besef en de erkenning van het aangedane onrecht en dat wij als natie om vergeving moeten vragen. Er zijn helaas zoveel mensen los van God: ‘Ik doe wat ik wil en ik leef voor mijn eigen genot.' (2 Timotheüs 3:4). Met alle gevolgen vandien, tot op de dag van vandaag. Wat we heel goed weten, we kunnen een mens maken of breken.

Laten we nu het juiste gaan doen, overwin het kwade door het goede te doen. Heb uw naasten lief als uzelf en God boven alles, om zo samen een nieuw begin te maken.

Mevr. Addy Kelfkens
Wijk en Aalburg

CeeJee

CeeJee


CeeJee

CeeJee

 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)